Förflytta dig till innehållet

Vi kan försvara landet också om vi inte äter kött

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

KÖTTKONSUMTION. Försvarsmakten kommer servera två vegetariska måltider varje vecka, meddelade Yle i en artikel den 21 augusti. Det här betyder i praktiken att antingen lunchen eller middagen kommer vara vegetarisk två dagar i veckan. Beslutet har väckt en hel del kritik, till exempel menar försvarsminister Jussi Niinistö att ingen armé krigar på kraft från linssoppa och han kräver därmed en utredning av försvarsmakten (Hbl 24.8).
De som kritiserar beslutet är ofta de som pratar för fosterländskhet, men samtidigt inte inser vilket det största hotet mot Finland och de kommande generationerna är: klimatförändringen.
Klimatförändringen är inte ett fenomen som ligger i en avlägsen framtid eller något som bara påverkar länder utanför Europa. Försmaken av ett förändrat klimat har vi redan fått uppleva under den ovanligt torra sommaren och den svåra situationen den medförde jordbrukarna. Andra konsekvenser som snart kommer nå Finland ifall vi inte reagerar är att havsnivån stiger samtidigt som vintrarna kommer att bli allt mildare.
Genom att inte bromsa upp klimatförändringen drabbas vi av en mängd olika hot mot både finländarna och Finland, vilket borde vara i försvarsmaktens intresse att bromsa upp. Och ett enkelt sätt att bidra till att bromsa in klimatförändringen är att äta mindre rött kött, eftersom köttproduktionen står för hela 15 procent av världens totala utsläpp av växthusgaser.
Försvarsminister Niinistö säger även att soldater krigar sämre ifall de äter vegetarisk kost. Men här är det inte fråga om att göra försvarsmakten helt vegetarisk, utan att minska på mängden rött kött vilket faktiskt medför många hälsofördelar.
Många som väljer att övergå till en vegetarisk kost gör det de facto på grund av hälsoskäl.
Det finns flera studier som visar att vegetarianer mer sällan drabbas av exempelvis hjärtsjukdomar och diabetes än personer som äter en blandkost. Därmed håller inte argumentet om att två vegetariska måltider i veckan skulle leda till en minskad ork hos soldater. Vi ska dock såklart se till att den vegetariska mat som serveras av försvarsmakten uppfyller de kvalitetsvillkor som ställs på den.
Försvarsmakten borde försvara Finland och de kommande generationerna genom att skrida till åtgärder mot klimatförändringen. Genom att minska vår köttkonsumtion försvarar vi vårt land och ser till att Finland överhuvudtaget existerar som en säker miljö även för våra barnbarn.
Frida Sigfrids
Vice ordförande för Svensk Ungdom

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit