”Vi stöder dig att ta hand om din egen välfärd och hälsa” – ministeriet håller Varha i ett strupgrepp
I onsdags godkände Varhas välfärdsfullmäktige sin strategi, det vill säga välfärdsområdets målsättningar på lång sikt för social- och hälsovården i Egentliga Finland.
Otroligt många har varit inblandade i processen och både politiker och tjänstemän tackade varandra i flera omgångar för väl gjort arbete.
SFP:s Merja Fredriksson sade att Varhas strategi kan vara den bästa i landet – om välfärdsområdet lyckas genomföra den. Också Samlingspartiets Kaija Hartiala påpekade att målen är idealiska, men långt från dagens verklighet.
Att fina ord och verklighet inte är samma sak märktes genast då fullmäktige som följande ärende på mötet skulle behandla det sparprogram som krävs för att Finansministeriet ska ge välfärdsområdet rätt att uppta lån för att kunna göra nödvändiga investeringar.
Tvisten mellan oppositionspartierna och regeringspartierna i välfärdsfullmäktige handlade i stora drag om man ska spara fyrtio miljoner euro mer eller fyrtio miljoner euro mindre. Oberoende är sparkraven mer än hisnande 200 miljoner euro inom bara några år.
Sådana sparkrav känns ännu mer orimliga då en del av de Varhapolitiker som själva jobbar inom vården försöker säga hur det egentligen är inom barnskydd eller äldreomsorg i dag.
VF:s Nina Söderlund sammanfattade vad folk som hon har mött på fältet säger att de vill ha av vården och Varha. ”Alla säger att de vill att någon ska svara när man ringer.”
Samtidigt håller Finansministeriet Varha och andra välfärdsområden i ett strupgrepp. Varha kan knappt andas, samtidigt som invånarna i Egentliga Finland bara vill att någon ska svara i telefon när de har ont eller behöver hjälp.
Det är svårt att begripa hur det är tänkt att välfärdsområdena ska kunna axla ansvaret för vården då de inte har någon egen beskattningsrätt och då de är helt beroende av att få tillräckliga medel av Finansministeriet.
Ett Finansministerium som mycket tydligt har låtit förstå att det varken lossnar mer pengar eller mer tid för välfärdsområdena att minska utgifterna.
Välfärdsområdena har ett väldigt litet manöverutrymme, samtidigt som de har en hel hög med lagstadgade uppgifter att fixa. Det handlar ju om hela vår välfärd.
Det är också i högsta grad klandervärt att Finansministeriet inte har kunnat ge några svar på upprepade frågor från välfärdsområdet om hur oklarheter ska tolkas.
Hur ska Varha och de andra områdena kunna fatta vettiga beslut när Finansministeriet inte kan ge klara direktiv om vad det är som gäller?
En sak är dock klar: Pengarna kommerinte att räcka. Alla kan inte få sådan vård i fortsättningen som många får i dag.
Den som tänkte att vården skulle bli bättre då välfärdsområdena infördes lär ska få ge sig till tåls ännu ett tag. Kanske ett årtionde eller mer.
Varha säger det också rakt ut i sin nya strategi, i sitt första så kallade servicelöfte: ”Vi stöder dig att ta hand om din egen välfärd och hälsa”, står det.
Individens eget ansvar betonas.
Det är med andra ord så mycket bättre både för en själv och för hela samhället om ingen blir sjuk och skröplig.
Är det nu det solidariska välfärdssamhället börjar sjunka ner i dyn på allvar?
Det är svårt att se de bredare axlar som det talades så mycket om innan välfärdsområdena grundades, då Varha i dag ska krympa kostymen med långt över 200 miljoner euro.
Var det så här det var tänkt med hela vårdreformen eller blev det mest praktiskt att skapa en ny förvaltningsnivå och nya stora enheter för att hitta en ny syndabock när välfärden körs i sank?
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.