Förflytta dig till innehållet

Victor och Martta firar Finland i Ständerhuset med 550 andra barn – Sanna Marin får inbjudan till Dalsbruk

Privat
Två festklädda barn på Ständerhusets trappa
Victor Sjösten och Martta Meretniemi redo för självständighetsfest!

Två riktigt nervösa tioåringar från Taalintehtaan koulu är i dag på plats i Helsingfors för att delta i en fest som antagligen är deras livs största – åtminstone hittills.

Tillsammans med 562 andra tioåringar deltar Victor Sjösten och Martta Meretniemi i statsminister Sanna Marins självständighetsdagsfest i Ständerhuset. Liksom slottsbalen inleds festen med handskakningar och fortsätter sedan med välkomstord.

Martta säger till ÅU att hon är så nervös att hon knappt kan prata. Det här var vid tolvtiden, med två timmar tills festen skulle börja. Den pågår till klockan 18.

Victor är mest nervös för att träffa Sanna Marin. Han har i god tid innan festen klart för sig vad han ska säga till statsministern: ”Tack för inbjudan, det var en glädje att komma hit. Och trevlig självständighetsdag!”

– Jag tänker säga ”Välkommen till Dalsbruk!” åt Sanna Marin, säger Martta.

flicka i festklänning på Ständerhusets trappaprivat
Martta Meretniemi tänker bjuda Sanna Marin till Dalsbruk.

Victor ser mest fram emot att få se hela den stora festen och att få träffa nya människor. Martta ser fram emot handskakningen med statsministern men tycker att också övrigt program ska bli spännande.

Martta har på förhand övat sig på att hälsa och niga. Hon har många gånger dubbelkollat att hon har klänningen och allt annat hon behöver med sig.

Victor berättar om förberedelserna inför festen att eleverna i skolan har ritat kort om hur Finlands framtid kommer att se ut. Korten har skickats digitalt på förhand och alla kort lär nu pryda en vägg i Ständerhuset.

pojke finklädd på Ständerhusets trappaPrivat
Victor Sjösten i väntan på sin tur att gå in och skaka hand med Sanna Marin.

– Hemma har vi diskuterat om självständigheten, om Finland som ett tryggt land och om Kimitoöns rika natur. Och förstås om Taalintehtaan koulu, som har vunnit många priser och har grön flagg, säger Victor.

Deltagarna från Åboland, Hangö och Raseborg

  • Pargas: Kristelle Gustafsson från Malms skola
  • Pargas: Siiri Jokinen från Nilsbyn koulu
  • Karis: Hampus Julin från Katarinaskolan
  • Karis: Ahti Kari från Fiskarin koulu
  • Kimitoön: Victor Sjösten och Martta Meretniemi Taalintehtaan koulu (Dalsbruk)
  • Hangö: Kira Jansson från Hangö Centralskola

Enligt ÅU:s uppgifter deltar ingen från de svenska lågstadieskolorna i Åbo och S:t Karins.

Flicka i lång blå festklänningPrivat
Det här är Kira Jansson från Hangö. Hon representerar Hangö Centralskola på festen. Kira kommer på torsdagen att få berätta för sina klasskamrater om sin festupplevelse i Helsingfors.

Inbjudan har gått till alla 283 kommuner

Två tioåringar från alla kommuner i Finland har bjudits in till Ständerhuset i dag. Förutom Marin deltar också finansminister Annika Saarikko, justitieminister Anna-Maja Henriksson och miljö- och klimatminister och Maria Ohisalo.

Efter den officiella delen fortsätter festen med olika programpunkter enligt festens tema som i år är Framtidens skapare.

Skådespelaren Christoffer Strandberg leder festprogrammet. Ett av festens programnummer är en överraskning för gästerna, precis som tidigare år. Söta och salta godsaker bjuds det på. Inbjudan säger att barnen ska bära festkläder som de själva tycker är fina.

De gäster från de 283 kommunerna som färdas längst för att delta i festen kommer från Finlands nordligaste kommun Utsjoki.

Föräldrarna sköter skjutsandet

Skolorna har lite olika system för att välja ut vilka elever som deltar i festen. Inbjudan kommer från Mannerheims barnskyddsförbund till bildningskanslierna som koordinerar det här tillsammans med vårdnadshavarna.

I de skolor ÅU kontaktat lottar vissa ut vem som får åka (till exempel Malms skola i Pargas), medan några låter valet falla på vårdnadshavarna eftersom de sköter skjutsandet.

Startade med 100-årsfirande

Den nationella självständighetsfesten för Finlands barn har ordnats tre gånger tidigare, under åren 2017–2019. Den första festen ordnades för att fira Finlands hundraårsjubileum. Numera är festen en viktig tradition i självständighetsfirandet, men under de två senaste åren kunde den inte ordnas på grund av covid-19-läget.

Fest i Ständerhuset med ballonger och glitter. Många personer på bilden, mest barn.Aapo Riihimäki/Statsrådets kansli
Barnens självständighetsfest 2019. Efter en coronapaus är det igen dags för barnens självständighetsfest.

Självständighetsfesten för Finlands barn planeras och genomförs i samarbete med Mannerheims barnskyddsförbund, barnombudsmannens byrå och den nationella barnstrategin.

Intresserad av att läsa fler ÅU-artiklar? Första månaden bara 1,00 €! Klicka här.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit