Förflytta dig till innehållet

Vikten av att lyfta fram människan

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.


Dehumanisering. Det ordet återkommer ofta i forskning och litteratur som handlar om fascismen. Ordet återkommer även i analyser om radikalisering, till exempel i fråga om ISIS eller olika högerextremistiska miljöer.
Att dehumanisera människorna som blir föremål för den auktoritära politiken man för är centralt för alla ideologier som bygger på hat och hierarkier. Därför har fascismen under hela sin historia baserat sig på att skapa stereotypier och nidbilder av de minoriteter som sägs utgöra ett hot mot nationen och den nationella enheten. På 30-talet beskrevs judar som djur och gamla stereotypier spreds i bilder i dagstidningar. ISIS-extremisterna liknar i sin egen propaganda icke-troende vid djur.
Det här är ett av de svar som forskare brukare ge på de svåra frågorna om hur radikalisering är möjlig. Vad är det som får typer från en helt vanlig medelklassbakgrund att plötsligt ge upp allt och börja strida för kalifatet? Eller slänga brandbomber mot flyktingförläggningar? Fastän radikaliseringsprocesserna är individuella och invecklade är dehumaniseringen ett centralt möjliggörande element i dem alla.
Jag brukar tänka på ordet dehumanisering när jag läser nyheter och politiska tal gällande migrationspolitiiken. Istället för att tala om människor talar man om företeelser som ”flyktingvågen” eller ”flyktingkrisen”.  På nätet odlar man en ännu värre retorik med ord som ”intrång” och ”inkräktare”. Sannfinländarena har till och med börjat tala om ”befolkningsförändringar” och ”skadeinvandring”.
En normalisering av högerextremism innebär en normalisering av uttryck och ord som har en dehumaniserande inverkan. Därför är det så viktigt att lyfta individuella röster och historier som konkretiserar att debatten verkligen handlar om människor, och att gång på gång försöka förhindra att stereotyper sprids.
I USA kallade den nyvalda kongressledamoten Alexandra Ocasio-Cortez de amerikanska flyktinglägren i Texas för koncentrationsläger. Ett starkt ord, som även gav upphov till en debatt om huruvida det verkligen går att använda i det sammanhanget.
AOC fick medhåll för sitt val av uttryck av många debattörer. I en tid då dehumaniserande uttryck blir allt vanligare i en debatt som i grund och botten borde handla om hur vi handskas med den värsta flyktingsituationen sen andra världskriget samt hur människor behandlas, är det nödvändigt att även använda sig av uttryck som för debatten tillbaka till det den borde handla om: människor. Samt att kontinuerligt påminna oss om de fasansfulla följderna om vi inte gör det.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit