Förflytta dig till innehållet

Vilken europeisk trend?

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Dan Lolax (5.1) hänvisar till den ”europeiska trenden” när privatbilarna lyser med sin frånvaro i reklamfilmen ”vision för Åbo centrum”. Tyvärr är det ingen konst att plocka bort bilarna i en reklam, så gjorde man med visionsbilderna då Tusbyleden i Helsingfors förvandlas till stadsbulevard.
På bilden finns en enstaka cyklist, en spårvagn, några unga människor och en elbil samt grönska. Vart de 80 000 bilarna som numera trafikerar Tusbyleden varje dygn försvunnit får man inte veta.
Kollektivtrafiken i Bryssel är utomordentlig. Bussar, spårvagnar, metro går med någon minuts intervall och man kan ta sig vart som helst. Gula stadscyklar finns överallt.
Biltrafiken går mest i tunnlar under jord. Där rör sig oändliga bilköer i rusningstid med hyfsad gångfart. Parkeringshus och -grottor finns rätt mycket.
Varför åker då folk så mycket bil? Jag tycker mig ha märkt att minst hälften av bilisterna är kvinnor på väg till och från jobbet, med barn till och från skola och hobbyn, och på väg för att handla.
Bilisterna har ofta egen parkeringsplats hemma (mina bekanta har bil i garage men cyklar till jobbet) och kör till en avgiftsbelagd parkeringsplats på jobbet eller där de uträttar sitt ärende.
När man kör med bil in i en stad av Åbos storlek i Frankrike, Belgien eller Tyskland hänvisas man genast till ett parkeringshus eller en -grotta (med toalett!) i anslutning till centrum.
En liten centrumkärna är oftast bilfri, men man behöver inte promenera långt från parkeringsplatsen.
Skansen, Mylly, Västra centrum och så vidare i Åbo är lättillgängliga både med bil och med buss. Men de flesta kommer med bil.
Om/då Åbo centrum genom få parkeringsplatser görs svåråtkomligt för bilister, kommer de perifera marketarna att dominera ännu mera än de gör i dag. Det blir en annan sammansättning av folk som rör sig i centrum än, säg, familjer med barn och inköpskassar.
Dessa gör sig knappast besväret att ta sig med buss in till centrum eftersom allt från mjölkinköp till läkarbesök i framtiden ordnas på någon stormarket. I centrum rör sig i framtiden kanske turister, billösa invandrare, studenter, välbeställda pensionärer, men knappast barnfamiljer i vardagslivet – inte vet jag säkert.
Om det är en sådan uppdelning av folk vi verkligen önskar, ska vi absolut förkasta torgparkeringen.
Jarl Ahlbeck
Cyklist, pensionär

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit