Villa Wolax inte längre till salu – nu kör ägarparet vidare med gasen i botten
Förra hösten bestämde sig ägarparet på Villa Wolax, Tino och Kati Aaltonen, att lägga ut fastigheten till försäljning. Det var bland annat det tuffa läget efter coronapandemin och en ständig personalbrist som låg bakom beslutet, men trots att hotell- och konferenscentret var till salu, fortsatte man bedriva verksamheten som förr och tog emot bokningar.
Paret har i över 30 års tid jobbat som företagare i olika branscher – och också sålt verksamheter tidigare.
Men under året som snart nått sitt slut ändrade de ändå sig – och valde att avsluta försäljningen. Nu har paret valt att trycka på gasen och satsa ännu mera på att utveckla verksamheten vidare.
– Vi tröttnade helt enkelt på de ständiga frågorna om vi hade sålt stället eller inte och bestämde oss för att satsa vidare. Vi är kvar, mår riktigt bra och satsar på en hel del nytt, säger Tino Aaltonen.
LÄS OCKSÅ
Att det är något särskilt med just Villa Wolax kan de ändå inte sticka under stol med. Tino Aaltonen ser också positivt på det nya marknadsföringsbolaget Visit Turku Archipelago, som han hoppas lyckas med att utveckla också skärgårdsturismen och göra skärgården mera välkänd ute i Europa.
Förutom Helsingfors verkar Finland i deras ögon börja någonstans vid Tammerfors och Insjöfinland, ibland är det bara Lappland som syns på deras kartor.
Tino Aaltonen, företagare
LÄS OCKSÅ
– Det är många som inte nödvändigtvis ser att vi också verkar i skärgården, men det gör vi. Det är bara att titta ut så är man omringad av skärgården. Det är inte långt ut till Erstan härifrån och många av skärgårdens besöksmål ligger faktiskt inom lämpligt avstånd härifrån, säger han.
Aaltonen vittnar om många europeiska resebyråers Finlandskartor, där sydvästra Finland inte ens existerar.
– Förutom Helsingfors verkar Finland i deras ögon börja någonstans vid Tammerfors och Insjöfinland, ibland är det bara Lappland som syns på deras kartor. Det är klart att infrastrukturen och miljön här inte är gjord för massturism, men flera turister ryms det nog – åtminstone senare på hösten efter den inhemska turistsäsongen.
Villa Wolax
- Karaktärsbyggnaden är från 1899.
- Byggdes ursprungligen som sommarvilla åt Johan Oswald Wasasterna (1861–1938) och hans hustru Johanna Wilhelmina Adelaide Wasasterna.
- Fungerade som privat bostad i nästan 100 års tid.
- Har fungerat som hotell- och konferenscenter sedan år 2000, paret Aaltonen köpte fastigheten 1997.
- Helheten består av 9 rum och kök + glasveranda och farstu med kylrum i karaktärsbyggnaden samt förvaltarbostad med två skilda lägenheter, strandbastu och tillhörande garage samt jordkälllare.
- Lades ut till försäljning förra hösten, men paret ändrade sig i våras och fortsätter nu driva och utveckla verksamheten.
- Antalet bäddplatser är 37.
Aaltonens har redan länge jobbat på att förlänga säsongen med olika jippon. Bastufredagar, vinterbad och olika temahelheter erbjuds praktiskt taget året om. De ser fortfarande en stor potential framför allt bland individuella resenärer.
De olika temakvällarna fortsätter också under vintern och lördagen den 2 december ordnar man en ”allmän lillajul” med mat och musikunderhållning.
– Vanligtvis tänker man sig att julfesterna ordnas bara för företag, men här är tanken att också enskilda gäster och mindre grupper ska få ta del av den här traditionen tillsammans med andra. Det blir också en del program, bland annat en öltasting och pärlarbetskurs. Man kan delta både med eller utan inkvartering.
Maten är motorn i nysatsningen
Då man nu valt att satsa på olika temakvällar och -veckoslut är det särskilt maten som står i fokus. Köksmästaren Esa Karilainen som tidigare jobbat i 12 års tid på Origo i Hangö är navet i den satsningen.
– Vi har alltid serverat bra mat, men jag vågar påstå att vi nu rör oss i en helt annan sfär. Det är restaurangupplevelsen som är en av de drivande krafterna då vi går vidare.
– I och med vårt läge kommer vi aldrig att bli ett lunchställe för massorna, men vi satsar i stället på det lilla extra. För några veckor sedan ordnade vi ett riktigt lyckat viltveckoslut, där maten fick massor med beröm.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.