Förflytta dig till innehållet

Ville Tavio använder enkla argument

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

ÅU:s genomgång av riksdagsvalet på tisdag inleds med en presentation av Sannfinländarnas Egentliga Finlands huvudfigur Ville Tavio. Den mycket nöjda riksdagsmannen analyserar nuläget så att det handlar om två alternativa tillvägagångssätt nämligen det ena ledd av en socialist som vill ha öppna gränser och den andra av en konservativ som vill ha stängda gränser. Att kalla en gråsosse som Rinne för en socialist är verkligen att ta i men ligger helt i linje med hans extrema sätt att tänka och uttala sig.
Tavio har ju i riksdagen liknat EU med Nazityskland på grund av att man har hotat med att lägga beslag på några av alla de stödmiljarder som de östeuropeiska staterna åtnjuter. Detta på grund av att de inte har velat följa EU:s värdeprinciper och överenskommelser gällande t.ex. fri press, oberoende domstolsväsende eller gemensamma migrationspraktiker. De nuvarande ledare av dessa stater har ju uttryckligen avlägsnat sig från iden av en liberal demokrati till förmån för ett auktoritativt ledningssätt, en konservativ värdegrund och en sluten nationalistisk och etniskt ren stat som slutmål.
Att en sådan utveckling har fått expandera i Östeuropa beror på att de oftast högerledda regeringar i Västeuropa har betraktat detta som ett lågt pris för det östliga stödet för den otyglade marknadsliberalism som flödat över Europa de senaste decennierna. Nu när priset för detta börjar klarna är det kanske för sent och hotelser tycks ha föga effekt.
Tavio är alltså en högerextremist som vet med vilka enkla argument man kan få röster av de av den marknadsliberala vågen utstötta människogrupper. När nu våra massmedier tycks stå litet handfallna i förhållande till dessa ”rättframma” valvinnare vill ja här bara påminna om vilken sorts politiker det handlar om samt avråda försvarare av en liberal och öppen välfärdsstat – vare sig vänster eller höger – att liera sig eller försöka ”kompromissa” med dessa krafter som har helt andra samhälleliga målsättningar än de flesta av oss.
Man bör kanske också i sammanhanget notera att en av de verkliga valvinnarna, Vänsterförbundet, fick vara med i valgenomgången med en betald tack av Li Andersson till de drygt 24 000 som röstat på henne.
Kaj Lahtinen
Åbo

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit