Förflytta dig till innehållet

"Wallin och SFP försvårar höstens förhandlingar"

FSD-ordförande Viktor Kock. Foto: Anja Kuusisto


I söndags spreds nyheten om att Stefan Wallin har lämnat in en budgetmotion om att införa en självrisk på avdragsrätten för fackföreningsavgifter.
Förslaget är inte nytt, SFP har redan länge haft ett horn i sidan till arbetstagarorganisationerna, säger Viktor Kock, ordförande för Finlands Svenska Socialdemokrater, FSD, i ett pressmeddelande.
– Det är olyckligt att SFP med Wallins budgetmotion stör de förhandlingar som pågår som bäst på arbetsmarknaden. Något misstag är valet av tidpunkt knappast, Wallin har redan tidigare gått åt fackföreningarna under och inför avtalsförhandlingar.
Wallin jämför medlemskap i fackföreningar med medlemskap i vilken annan förening som helst, konstaterar Kock.
– Ifall det inte skulle vara fråga om en så etablerad politiker som Wallin kunde det sättas på okunskapens konto men nu är det snarare ett ifrågasättande av trepartsmodellen i Finland. Finland har väldigt lite lagstiftning inom arbetsmarknaden. Regleringen sköts i stället av arbetsmarknadsparterna som kommer överens genom förhandlingar. Vill Wallin och SFP skrota systemet?
Finansieringen av trepartsmodellen sköts genom medlemsavgifter som arbetsgivare och arbetstagare betalar in till respektive intresseorganisation. Att riskera finansieringen av de organisationer som under senaste år är de enda som klarat genomföra större samhällsreformer är ologiskt trots att det kommer från högerpolitiker, skriver Kock.
– En självrisk skulle drabba lågavlönade mest då en stor del av deras medlemsavgift skulle utgöras av självrisken. Man kan fråga sig om tanken bakom utspelet är just att få lågavlönade att säga upp medlemskap i fackföreningar och därmed på sikt få en underbetald klass som får foga sig till de villkor som erbjuds.
– Avdragsrätten för medlemsavgifter i fackföreningar har inget att göra med heliga kor som Wallin tycks anse. Det handlar om att finansiera det system som har möjliggjort uppbyggnaden av välfärdsstaten Finland.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit