Förflytta dig till innehållet

Wallina Valtin grundade och drev Hamburger Börs i 50 år, men förblev okänd för eftervärlden — hennes kärleksliv förklarar tystnaden

Gammalt foto på kvinna i hög hatt

Wallina Valtin. Foto: Privat


I ett halvt sekel drev Wallina Valtin hotellet Hamburger Börs vid Åbo Salutorg. Under hennes ledning blev hotellet det hetaste innestället i Åbo.
Men vem var denna kvinna som startade upp hotellet och drev det under första halvan av 1900-talet? Den frågan har förföljt dramatikern Harriet Nylund-Donner som av en slump kom över Wallina Valtins namn.
I hörnet av ett tallriksunderlägg på Hamburger Börs såg hon texten: ”Fröken Wallina Valtin ägde Hamburger Börs i 50 år”. Nylund-Donner började leta efter mera information. Men det visade sig vara svårare än hon kunde ana. Hon hittade inga intervjuer med Wallina Valtin i varken Åbo Underrättelsers, Turun Sanomats eller Hufvudstadsbladets arkiv.
Detta var högst märkvärdigt, och Nylund-Donner började undra vad det var som låg bakom tystanden kring en av Åbos mest framgångsrika affärspersoner.
Efter att ha tagit hjälp av en tidigare journalistkollega fick Nylund-Donner till slut fram namnen på adoptivdottern Marys barn i kyrkoböckerna i Stockholm.

Wallina Valtin levde med en kvinna

Barnen som bodde i Skåne skickade ett par fotografier till Nylund-Donner. Det ena fotografiet är ett porträtt på Wallina Valtin. Men det andra fotografiet är ett familjeporträtt med tre personer på bilden.
En kvinna sitter med ansiktet riktat mot den lilla flickan som står bredvid och håller henne i handen.
Den tredje personen står bakom dem båda och tittar in i kameran.

Ett gammalt porträtt

Wallina Valtin står, Elsa sitter till höger och adoptivdottern Mary står till vänster. Foto: Emma Strömberg


Det är Wallina Valtin som står och kvinnan som sitter heter Elsa och flickan är adoptivdottern Mary.
– Då förstod jag tystnaden kring Valtin. Hon tyckte om kvinnor. Det var ju en skandal på den tiden.
Elsa flyttade efter Wallina Valtin från Stockholm till Finland och Mary kom till Valtin som treåring från Sverige.
I samma veva fick Nylund-Donner tag på en bok av en man som jobbat på Hamburger Börs och som hade skrivit om livet som servitör i Åbo i början av 1900-talet. Där framkommer det att Wallina Valtin bodde i en lägenhet i anslutning till hotellet med Elsa och att de drog sig tillbaka om eftermiddagarna för privat umgänge.
Nylund-Donner tror att Wallina Valtin på grund av sin kärleksrelation höll sitt privatliv helt för sig själv och inte ställde upp på några intervjuer.

Skänkte pengar till unga kvinnor

Nylund-Donners efterforskning om Wallina Valtin resulterade i pjäsen ”Wallina Valtin – och alla älskade henne” som framfördes på Åbo Stadsteater år 2010.
– Trots att det gick rykten om hennes privatliv var hon en rättvis och omtänksam person som var omtyckt både av personalen och av stadsborna, säger Nylund-Donner.
Wallina Valtins personalpolicy väckte också en del uppmärksamhet. Under en tid anställde hon bara kvinnor, men senare också ett par manliga servitörer.
Hon var väldigt generös och gav pengar till flickor, både ur sin personal och till andra, för att de skulle ha råd att studera.
– Personalen var hundra procent lojal mot Wallina Valtin, fast det talades på stan om hennes privatliv, spred personalen inga rykten.
Om personalens lojalitet vittnar också en händelse under storstrejken år 1905 då demonstranter tog sig in i Hamburger Börs.
– Wallina Valtin flydde till köket där hon med stekpannan i hand stred mot demonstranterna som fick ge sig.

Hamburger Börs år 1910. Jugendbyggnaden hade tre våningar mot Åbo Salutorg. Turun Osuuskauppa rev byggnaden år 1976. Källa: Wikipedia

Reste runt i Europa för att hitta programnummer till hotellets shower

Wallina Valtin tog underhållning från kontinenten till Åbo. Kabaréer med dansande kvinnor, skäggiga damer och kortväxta män var populära ute i Europa.
– Wallina gjorde resor i Europa med Elsa och Mary för att hitta programnummer till hotellets shower.
Och naturligtvis serverade Wallina Valtin ”te” på Hamburger Börs under förbudstiden. En gång i en polisrazzia blev hon fast för innehav av sprit.
För att hålla sig i form tränade Wallina Valtin boxning med en boxningssäck som hon hade i lägenheten.
Men ännu finns det många frågetecken kring Wallina Valtins liv. Det stör Nylund-Donner än i dag att hon aldrig fick reda på någonting om varifrån Valtin fick pengarna för att köpa Hamburger Börs
Hennes pappa kom från Estland och var hantverkare. Valtins mamma var svensk.
– Det verkar inte ha funnits pengar inom familjen, säger Nylund-Donner.

Oklart varför Valtin flyttade till Finland

Hon vet inte heller om några kopplingar till Finland som skulle förklara varför Valtin valde att flytta hit. Som knappt 30-åring packade Wallina Valtin väskorna och begav sig till Finland efter att hela hennes familj hade dött i en gasolycka hemma i Stockholm.
Det finns uppgifter om att hon först for till Tammerfors och arbetade på Svenska klubben där, men Nylund-Donner har inte lyckat få de uppgifterna bekräftade.
År 1898 köpte hon Hamburger Börs som då var en ölhall i tysk stil och som hade ekonomiska problem. Det var Valtin som utvidga verksamheten till att också inbegripa hotell.
Med sitt sinne för affärer och sin framsynthet – bland annat installerade hotellet tidigt telefoner på rummen – skapade Wallina Valtin en av Åbos viktigaste sociala knutpunkter och blev rik på kuppen.
Efter att hon sålt Hamburger Börs i 70-årsåldern drog hon sig tillbaka till Lidingö utanför Stockholm där hon köpt en villa. Hon dog som 80-åring år 1952.
LÄS OCKSÅ:
Valtins livsverk rivs för andra gången — rivningen har inletts men nya hotellet har inte ännu bygglov

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit