Wibbes viltkamera i Bromarv blev fenomen – och sedan bok
De senaste åren har Bromarvbon Jörgen ”Wibbe” Wibergs viltkameror blivit ett fenomen på sociala medier över Svenskfinland. Wiberg och hans bilder har även figurerat i ÅU:s spalter när det handlat om vilt och rovdjur. Nu samlas Wibergs bilder i en ny bok, tillsammans med fakta om djuren och en hel del humor.
Under tidigt 2010-tal började Jörgen Wiberg en ny hobby. De första viltkamerorna satte han upp på sin egen gård och för det mesta var det grannens katt som fastnade på bild. De bilderna blev sällan så bra. Kamerorna var billiga och tekniken enkel. Mest blev det svansar och någon suddig del av djuren som förevigades. Drygt tio år senare har Wibergs hobby vuxit och blivit ett fenomen. Hans följare på sociala medier uppgår till flera tusen och reaktionerna på en vecka räknas i tiotusental.
– För många har Wibbes viltkamera blivit ett sätt att lära sig om naturen på ett enkelt och tillgängligt sätt, dessutom med humor och glimten i ögat. Det var också orsaken till att vi ville ge ut en ganska annorlunda bok om Wibbe och hans djur i Bromarvskogarna, säger Christoffer Holm , redaktör på förlaget Libraria.
Boken Sett med Wibbes viltkamera samlar Wibergs bästa och mer ovanliga bilder från snart tio år av viltfotografering, och berättar om samtliga tiotals djurarter han fångat på bild. Boken berättar även om fenomenet viltkameror och hur allt började för Wiberg. Bildmaterialet är unikt och visar djuren i unika situationer.
– Djuren i Wibbes viltkamera ses i sina mest naturliga tillstånd och kan ofta överraska. Både yngre och äldre kan lära sig en hel del av Wibbes djur, säger Christoffer Holm.
Wibbes viltkamera har ofta fått synlighet även i traditionella medier. Då han fångade en varg på bild, dessutom på nära håll, år 2022 spreds bilden i både dagstidningar och på nätet. Wibbe själv lägger både tid och pengar på sin hobby, men då hans följare kommenterar och ger honom gillningar vet han att allt jobb gläder många. Mest nöjd blir Wibbe då han får många ”skrattgåbbar” som reaktion på inläggen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.