Förflytta dig till innehållet

Zucchinilasagne — med eller utan kött

Zucchinilasgane på ett fat

Foto: Ebba Håkans


Är du vegetarian, vegan eller äter du kött? Det gör ingen skillnad. Vilken sorts färs och ost du väljer är helt upp till dina och dina gästers preferenser. För en fullskalig lasagne kan du montera lasagnen på en bricka eller i glasform. Och för ett mera festligt upplägg monterar du ihop varsin lasagne på gästernas fat.
Alla röror är goda var för sig och kan användas som tillbehör till vad du än önskar. Det här receptet är beräknat att mätta sex personer.

Zucchinilasagne utan ugn

Cashewsås
125 g cashewnötter
4 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
0,5 ekologisk citron (skal och saft)
1 paket kikärter (avrunna och sköljda)
1 msk lökpulver
2 tsk gurkmeja
(2 nypor malen muskot)
1 dl näringsjäst
Salt
Svartpeppar
Gör så här:
1. Rosta cashewnötter i torr stekpanna över medelvärme tills de får färg och börja dofta. Lägg dem i en burk och tillsätt 3 deciliter vatten. Låt dra i en timme.
2. Mixa tillsammans med de andra ingredienserna till en len ”ostsås”. Tillsätt mera vatten vid behov. Den ska gå att bre utan att rinna över kanterna, lite som en tunnare hummus. Smaka av med salt och peppar, och eventuellt med mera citronsaft.
Basilikapesto
1 stor kruka basilika
1 dl riven parmesan
1 dl olivolja
0,5 dl pinjenötter + extra för topping
1 riven vitlöksklyfta
0,5 msk citronsaft
0,5 msk citronskal
Svartpeppar
Gör så här:
1. Rosta pinjenötterna i torr panna över medelvärme. Spara en del till topping.
2. Mixa eller mortla alla ingredienser till en pesto. Smaka av med svartpeppar.
Tomatsås
400 g tomatkross
1 rödlök
1–2 tsk rökt paprika-pulver (het eller mild)
1 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
1 msk torkad oregano
salt
svartpeppar
Gör så här:
1. Hacka lök och fräs mjuk i en kastrull med en skvätt olivolja.
2. Tillsätt vinäger och stek en kort stund.
3. Tillsätt resten av ingredienserna och dra ner värmen. Låt sjuda i tjugo minuter utan lock.
4. Mixa slät med en stavmixer.
5. Smaka av med salt och peppar.
Till monteringen:
500 g stekt färs (kryddad med salt och peppar)
3 zucchini i tunna skivor
3 skivade bifftomater
150 g spenat
250 mozzarella
Rostade pinjenötter
Basilika
Flingsalt
Svartpeppar
Montera i den här ordningen:
1. Zucchini-”plattor”.
2. Tomatsås.
3. Stekt färs.
4. Skivade bifftomater
4. Cashewsås
5. Spenat.
Upprepa ännu ett lager men riv nu mozzarella över spenaten (tips! om du använder vegansk mozzarella blir det godare om du först smälter den i en stekpanna med olivolja). Avsluta med zucchini och bred på pesto . Toppa med pinjenötter, färsk basilika, flingsalt och nymalen peppar.

Två drinkglas med bubbelsorbet i

Foto: Ebba Håkans

Bubbel med sorbet

Ett av mina mera udda barndomsminnen när det kommer till smakupplevelser är Coca-cola med vaniljglass. Dryckens skum var tjockt och bildade bubblor som mjukt åkte runt i munnen.
Nu kommer den uppdaterade – och mera ”vuxna” – versionen: Bubbel med sorbet. Den bästa smaken får man helt enkelt genom att välja sorbet och bubbel enligt sina egna preferenser. Men det som gör den här drinken speciell är skummet, som med hjälp av äggvitan i sorbeten blir poröst och fast på samma gång.
Och receptet? Lägg sorbet i ett glas och fyll på med dina favoritbubblor. Hittar du inte rätt sorbet i butiken är det inte svårt att göra en egen. Här nedan hittar du ett recept på en gurksorbet som ger drinken uppfriskande färg och smak:
Gurksorbet med lime och thaibasilika
600 g gurka
175 g socker
0,75 dl vatten
1 lime (saft och skal)
1 näve thaibasilika
1 äggvita eller 15 ml gin
(citronsaft)
1. Lägg vatten, socker, lime och basilika i en kastrull. Låt sjuda under omrörning tills sockret är upplöst och koka sedan upp innan du drar sirapen från plattan. Låt kyla.
2. Skölj och dela gurkan i mindre bitar.
3. Mixa gurkan tillsammans med den kylda sirapen och äggvita eller gin. Smaka av med citronsaft för en mera syrlig sorbet.
4. I glassmaskin: Följ maskinens instruktioner.
4. Utan glassmaskin: Frys ner i en lufttät behållare och rör om emellanåt för att bryta kristallerna. Alternativt kan du köra glassen i matberedare några gånger.
5. Ta fram 5 minuter innan servering.
Ebba Håkans
HSS-Media

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit