Förflytta dig till innehållet

Uppdaterad med kommentarer: Nytt rederi tar över Utörutten

m/s Eivor har sålts till Saariston Meritie som tar över trafiken på Utörutten. ÅU-foto


 
Rederiet Saariston Meritie ab har köpt fartygen m/s Eivor och m/s Kökar av rederi Rosita Ab. Affärsverksamheten och Utöruttens trafikeringskontrakt flyttas samtidigt till den nye ägaren.
Saariston Meritie ägs av Archipelago Lines och Kuljetus-Savolainen. Kuljetus-Savolainen verkar inom förbindelsebåtstrafiken på Rimito ruttområde med m/s Isla och på Hitis ruttområde med m/s Stella och m/s Alva.
Archipelago Lines trafikerar Korpo ruttområde med m/s Fiskö. För ett par veckor sedan blev det också klart att företaget tar över Utö havshotell på Utö.
När möjligheten att köpa fartygen öppnade sig måste man ta chansen, säger Archipelago Lines vd Mikko Fagerroos.
– Ensam skulle det ha varit svårt, men när vi har en bra samarbetspartner i Kuljetus-Savolainen är det lättare att hitta synergieffekter inte bara för hotellet, utan också inom organisationen, underhållet av fartygen och den landbaserade verksamheten. Två är alltid starkare än en.

Utö havshotell ägs nu av Archipelago Lines. ÅU-foto


Trafiken till Utö sköts normalt enligt befintlig tidtabell. Internetsidorna för rutten www.meritie.fi öppnas under de närmaste dagarna. På sidorna hittar man bl.a. tidtabellerna, kontaktuppgifter och aktuella meddelanden. Tills de nya nätsidorna öppnas finns tidtabellerna på sidan www.rosita.fi Också på m/s Eivors Facebooksida hittar man aktuell trafikinformation.
Några förändringar i trafiken för Utöruttens del är inte att vänta, säger Fagerroos.
– Besättningen flyttar över till oss och passagerna kommer inte att märka ägarbytet. På sikt ser vi hur verksamheten kunde utvecklas, men i alla fall blir den inte sämre.
m/s Kökar används som reservfartyg på Utörutten och i sommar kör den rutten Åbo-Nagu-Utö och eventuellt också Åbo-Örö-Utö-Åbo. För Kökars del är den exakta ruttplaneringen ännu öppen, säger Fagerroos.
Rosita ab fortsätter med sin sommartrafik till bland annat Vepsarn i Åbo. Rederiet behåller sina tre sjöbussar och vi kan nu se fram emot ett lite lugnare arbetstempo, säger Eivor Jensen vid rederiet.
– Utötrafiken har hållit oss sysselsatt året runt, nu kan vi ha lite ledigt på vintern. Det ska bli trevligt att göra något annat än bara jobba.
– Att sköta Utörutten har gett oss många fantastiska saker. Vi har skött den med stolthet och kört den så bra som vi har kunnat.
Suomen Mertities kontrakt för Utörutten tar slut den sista december 2019.
LÄS OCKSÅ: Hotell på Utö byter ägare
 
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit