Förflytta dig till innehållet

Brandkårslägret i Karis uppskattas av barn och unga – ”Man lär sig sånt som alla borde kunna”

Fredrika Blomqvist
Fem pojkar utomhus klädda i brandmansutrustning.
Felix Wernér, Lorentz Uusimäki, Adam Ahlfors, Ville Ekebom och Christoffer Grönroos är alla från Karis och har varit med på flera brandkårsläger.

Finlands Svenska Brand- och Räddningsförbundet har en långvarig tradition att ordna brandkårsungdomsläger. Under coronapandemin höll man en paus men är nu tillbaka med lägret som här gången ordnas det i Karis.

Lägret är för barn och unga. Årets yngsta deltagare går i dagis och den äldsta är 17 år.

Varje år turvisas brandkårsförbunden om att vara lokala arrangörer och i år är det Västra Nylands brandkårsförbund, VNFB, som har axlat ansvaret.

På plats i Karis idrottspark är 176 ungdomar och 71 ledare från de olika kårerna runt om i Svenskfinland. Lägret pågår i en vecka och barnen tältar på området.

– Många här arbetar frivilligt med lägret, så dagtid är vi sammanlagt kring 260 deltagare plus personal, säger Anders Ehrnsten som jobbar för förbundet FSBR och ansvarar för ungdomssidan och utbildningen på lägret.

Johan Träskman och Dennis Olander står utomhus framför en brandbil.Fredrika Blomqvist
Välkomnar. Johan Träskman (t.v.) och Dennis Olander välkomnar gärna flera till ungdomsverksamheten.

– Ungdomarna kommer gärna men av ledarna är det ganska långt samma gäng som är på plats varje år, säger Johan Träskman, FSBR:s ungdomsledare och lägerchef på årets läger.

På lägret ordnas det kurser enligt ålder, men också olika fritidsaktiviteter, till exempel ett disco och olika lekar.

– Det är ett nationellt framtaget program med nivåkurser, varje lokalförbund ansvarar för en kurs, säger Dennis Olander, VNBF:s verksamhetsledare.

– Du behöver inte ha flera års erfarenhet för att komma med i brandkårens ungdomsverksamhet, färdigheterna byggs upp här efter hand. Och vi har plats för alla, också på den äldre sidan, säger Olander.

– För de som inte har något annat samband finns vi, alla är välkomna hit, säger Träskman.

Stefan Skogberg står utomhus med en vägg som bakgrund.Fredrika Blomqvist
Stefan Skogberg sköter om underhållet på lägret och har varit med i Karis frivilliga brandkår i 30 år.

Långlivad hobby

Stefan Skogberg har varit med i Karis frivilliga brandkår i 30 år. Han är en av dem som jobbar på lägret och sköter om lägrets underhåll.

– Min far var länge med i brandkåren och det var via honom som mitt intresse väcktes, säger Skogberg.

– Det är en vettig och allmännyttig hobby som också är förmånlig, då största delen av brandkårens ungdomsverksamhet inte tar en avgift, säger han.

Om intresset finns är det till närmaste frivilliga brandkår som man ska ta kontakt. Förutom läger ordnar de också veckoövningar.

Tre barn som rullar ihop en brandslang på en gräsmatta.Fredrika Blomqvist
(Fr.v.) Robin Holmström, Odin Aller och Valter Hilander. Alla tre har inspirerats av sina pappor som alla jobbar inom brandkåren.

Intresset kommer ofta från familj och bekanta

För Valter Hilander och Odin Aller från Åland och Robin Holmström från Pargas, är det här det första stora lägret på fastlandet.

– De olika utbildningarna och att hänga med kompisar har varit det roligaste, säger Hilander.

– Rökdykningen tycker jag att har varit roligast, säger Holmström.

– Sjukvården är också ganska kul, säger Aller.

Alla tre har pappor som jobbar inom brandkåren och de är alla eniga om att det är därifrån deras intresse har kommit.

Två pojkar som står bredvid varandra utomhus, tält i bakgrunden.Fredrika Blomqvist
Maximilian Rajsalo (t.v.) och Rasmus Rosenback tycker båda att man lär sig nya roliga saker på lägret.

12-åringarna Maximilian Rajsalo och Rasmus Rosenback från Lappfjärd har båda två varit med i brandkårens ungdomsverksamhet i två år. I fjol deltog de i det internationella lägret Eldis som arrangeras av branschorganisationen SPEK (Räddningsbranschens Centralorganisation i Finland).

– I skolan var det många äldre som sa att brandkårens ungdomsverksamhet var riktigt rolig, därför blev vi intresserade, säger Rajsalo.

– Man får träffa många nya kompisar och lära sig viktiga saker, som till exempel framstupa sidoläge, säger Rosenback.

– Så får man också prova på många nya saker, säger Rajsalo.

Rajsalo är intresserad av att i framtiden vara en del av frivilliga brandkåren. Båda pojkarna rekommenderar varmt andra unga att komma med på lägret.

– Det är bara att komma med, här är bara roligt, säger Rajsalo.

Fem unga pojkar som står utomhus i brandmansutrustning.Fredrika Blomqvist
(Fr.v.) Felix Wernér, Lorentz Uusimäki, Adam Ahlfors, Ville Ekebom och Christoffer Grönroos är alla från Karis och menar att man aldrig har tråkigt på lägret.

Lärdomar för resten av livet

Karisborna Felix Wernér, Lorentz Uusimäki, Adam Ahlfors, Christoffer Grönroos och Ville Ekebom har varit med på olika läger flera gånger.

– Man lär sig saker för resten av livet, saker som alla egentligen borde kunna, säger Wernér.

Många av pojkarna har fått sitt intresse för brandkårens verksamhet från föräldrar eller släkt som arbetar inom brandkåren på ett eller annat sätt.

– Jag ville prova något nytt och då rekommenderade mina föräldrar det här, säger Ekebom.

– Det är roligt med alla nya kompisar och sen får man testa på nya roliga saker, säger Grönroos.

De är alla ense om att vara på läger är bättre än att sitta hemma, för på lägret är det aldrig tråkigt.

Ung flicka som står inomhus i en idrottshall, i bakgrunden syns matbord.Fredrika Blomqvist
Ella Hilander har varit med på flera av brandkårens läger, både på Åland och fastlandet.

Det bästa är att träffa likasinnade

På lägret finns det 68 flickor. En av dem är Ella Hilander som är 17 år och från Eckerö på Åland.

– Jag har varit med sen jag var 9 eller 10 år och det här är mitt femte läger, men jag har varit med på flera mindre läger på Åland, säger Hilander.

I två år har hon också åkt ut på alarm. Hilander blev intresserad av brandkåren eftersom hennes pappa jobbar inom brandkåren.

– Det bästa med lägren är att man träffar andra med samma intresse och så lär man sig av varandra. Sen får man också leva lägerlivet vilket är ganska speciellt, kvällsaktiviteterna är också riktigt roliga, säger Hilander.

Ungdomar samlade i ett tält utomhus, lyssnar på en kurs i första hjälpen.Fredrika Blomqvist
Nivåkurs 3 med huvudpunkt första hjälpen hålls för ivriga ungdomar.

Fyra ukrainska barn deltar

Sabina Holopainen är ordförande i Kyrkslätts brandkår, och håller en introduktionskurs på lägret där bland annat fyra barn från Ukraina deltar, Misha, Dima, Sasha och Vova.

Barnen kom till Finland i maj år 2022 och för att integreras i samhället fick Kyrkslätt brandkår en förfrågan om att ta med barnen i sin ungdomsverksamhet.

– Det finns nog en språkbarriär men den är inte oöverkomlig, vi klarar oss bra med att kommunicera med gester och miner, säger Holopainen.

Också kulturella skillnader finns men Holopainen säger att det ändå gått bra och att de ukrainska föräldrarna har varit till stor hjälp.

Med på lägret är en av barnens föräldrar, Viktoriia Bezruk som hjälper till med språket. Alla barnen går i en finsk skola och kan lite finska.

– Gruppdynamiken har varit bra på lägret, det är viktigt att barnen inte bara är med varandra utan också är en del av den större gemenskapen, säger Bezruk.

Ett gräsfält med många tält.Fredrika Blomqvist
Barnens och ungdomarnas tält finns i Karis idrottspark.

De ukrainska barnen sover i tälten tillsammans med de andra deltagarna på lägret. Enligt barnen har fritiden varit roligast då de spelat basket eller fotboll, men också maten och kiosken har varit uppskattad.

Första hjälpen är något nytt som barnen lärt sig på lägret och att sova i tält har också varit en ny upplevelse. Alla fyra barn vill gärna komma med igen på nästa läger.

Rättat: Robin Holmström är från Pargas.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit