Förflytta dig till innehållet

Långdistanssimmaren Jari Tammi fick skrämselhicka i det kalla vattnet utanför Hangö – ”Jag brukar inte vara rädd men då var jag det”

Den 11 juni startade Jari Cennet Tammi från Stockholm och nu kvarstår endast några dagar innan han är framme vid målet Helsingfors. Han planerar vara framme i Helsingfors klockan 13 på söndag. Blir det tajt de sista dagarna så tänker han simma under natten för att inte spräcka tidsramen.

Senast ÅU talade med Tammi var han på Långskär, 30 kilometer från Mariehamn, när ÅU nu träffar honom på måndag eftermiddag den 24 juli har han har just tagit i land på Skåldö, Ekenäs.

En man står på en strand vid en liten båt. Han har ljust kommit i land med båten han drar efter sig då han simmar.Fredrika Blomqvist
Jari Cennet Tammi har just tagit i land på Skåldö, Ekenäs.

Tammi simmar för att samla in pengar till ett projekt som vill återställa grunda vikar. Sträckan Tammi simmar är den längsta sträckan som simmats utan stöd.

– Det är sjukt jobbigt, det ska erkännas, men det måste bara göras, konstaterar Tammi.

Logistiken är det besvärligaste anser Tammi, han uppskattar att han sammanlagt lagt 180 timmar på förberedelserna. Med sig har han bland annat tre simdräkter men nu är alla sönder och tar in vatten.

Närbild på simdräkt som börjat gå sönder i armhålan.Fredrika Blomqvist
Sammanlagt har Tammi med sig tre stycken simdräkter, men de har alla börjat gå sönder.

– Det är ju inte normal användning som dräkterna utsätts för, vanligtvis håller dräkterna i flera år, säger Tammi.

Då han simmade över Ålands hav simmade han stora delar i mörker eftersom han inte ville locka till sig de stora färjorna som går mellan Sverige och Finland.

– Som James Bond simmade jag fram i mörkret, helt inkognito, säger Tammi.

Där stötte han även på alger.

– Jag tyckte att vattnet kändes konstigt och när det ljusnade såg jag att det var alger i vattnet, så jag fick ta fram min snorkel, säger Tammi.

Närbild på en man som håller i en vattenpump som gör vatten drickbart.Fredrika Blomqvist
Tammi har med en vattenpump som han pumpar vatten i så att det blir drickbart.

Simmandet har gått bra men vattnet har varit kallt. När han simmade utanför Tulludden i Hangö var det så kallt att han började frukta att han skulle få hypotermi. Han menar att hans händer ännu lider av sviterna av det kalla vattnet och att kylan ännu oroar honom.

– Jag brukar inte bli rädd men då var jag det. Hypotermi kommer smygande, men jag kände att det var nära, så jag tog den snabbaste sträckan till land, säger Tammi.

Utrustning som en långdistanssimmare har med sig utsrpidda på en brygga. Bland annat ett cyklop och navigeringssystem.Fredrika Blomqvist
En del av utrustningen Jari Cennet Tammi har med sig då han simmar. Det gula på bilden är en tracker som gör det möjligt att följa Tammi på internet. Men också hjälpmedel för Tammi då han navigerar sig fram i vattnet.

Det har inte varit något problem med att hitta ställen att övernatta på, men då han närmade sig Raseborg blev det svårare.

– Det var förbjudet att ta i land vid Tvärminne. Så jag fick simma vidare tills jag såg en ö med en fyr och tänkte att där bor nog ingen, men det gjorde det ju, säger Tammi.

Det är sjukt jobbigt, det ska erkännas, men det måste bara göras.

På ön var Ville Landtman med sin fru, men de hade inga problem med att Tammi tog i land på deras ö. Landtman hade dessutom hört om Tammis simäventyr från sin släkting Robert som följt med Tammis simning.

När Robert fick höra att Tammi fanns på Villes ö bjöd han i sin tur Tammi på lunch på ön Notholmen. Robert hjälpte Tammi och efterlyste nya stränder som Tammi kunde ta i land vid, via Skåldögruppen på Facebook. Där var det Lisbeth Holmqvist som nappade och meddelade att hon gärna tar emot Tammi på Kummeludden.

– Kan jag ställa upp för någon annan så gör jag det. Dessutom är det spännande med något annat. Grannarna stod på stranden och applåderade då Tammi tog i land, så han hade en riktig välkomstkommitté, säger Holmqvist.

Lisbeth och hennes man har dukat upp för kaffe på sin terrass och är nyfikna på att få höra om Tammis simning.

– Är du inte rädd för att någon båt ska köra på dig? frågar Lisbeth.

– Jag tänker inte så mycket på dem, jag är ändå för långsam för att hinna undan så om någon båt är nära vill jag inte veta om det, säger Tammi.

Man håller om kvinna som står bredvid honom, båda ler.Fredrika Blomqvist
Jari Cennet Tammi och Lisbeth Holmqvist. Det är vid Holmqvists stuga på Skåldö som Tammi fått ta i land för natten.

För Tammis del innebär besöket hos paret Holmqvist en hel del lyx. Lisbeth har föreberett en säng åt honom så han behöver inte sova i sitt tält. Dessutom planerar de att elda bastu så att Tammi får värma sig och torka sina kläder.

Paret Holmqvist har sjökort och tänker att de tillsammans med Tammi kan se över hur den kommande simsträckan ser ut. De ska även höra med Holmqvists bekanta om någon kunde ta emot Tammi till näst.

Karta över finska skärgården, och sträcka utritat hur en långdistanssimmare simmat.Skärmbild från hemsidan Subtechsports
Så här ser sträckan Tammi simmat ut. Bild tagen via Subtechsports hemsida där man kan följa hur Jari Cennet Tammi simmar.

– Jag efterlyser nya platser där jag får ta i land, det är klurigt här då nästan alla stränder är bebodda. Man får gärna meddela på Facebook om man har någon lämplig strand längs vägen som jag kan ta i land vid, säger Tammi.

Tammi brukar starta tidigt på morgonen kring klockan fem. Paret Holmqvist planerar att vinka av Tammi då han ger sig av på tisdag morgon och sedan följa med hans färd mot Helsingfors på internet.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit