ÅA-magistern Katarina, 28, är beredd att ta till vapen för att försvara Finland

Med krigsscener nästan bakom knuten ökar intresset också för Finlands försvar.
Till de aktiva reservisterna i Åbo hör undersergeant Katarina Willberg, 28 och fältväbel i reserven Patrik Berghäll, 49.
Båda är redo att ta till vapen om det behövs.
Ingendera hoppas att den dagen kommer.
Historikern blev försvarsintresserad
Willberg fullgjorde frivillig värnplikt 2019-20 i Dragsvik och har efter det aktiverat sig som reservist.
Hon har varit på en frivillig repövning i Syndalen och ska på nästa i sommar.
Hon är medlem i föreningen Åbo högskoloreservister rf. Till sin utbildning är hon filosofie magister med dubbelexamen i historia både från Nederländerna och Åbo Akademi.
– Det är min historikerbakgrund som ledde mig till intresse för försvaret. Historien har visat att det behövs sådana som kan ta till vapen, säger Willberg.
Som ung kvinna och humanist utgör hon inte den typiska sinnebilden för en försvarsintresserad frivillig. Hon har fört många diskussioner om varför försvaret behövs med sin sambo, som gjort civiltjänst.
– Jag är ingen nationalist eller hängiven patriot. Men jag är beredd att med vapen försvara de värderingar som är viktiga för mig, säger Willberg.
Tvekar inte att rycka in
Hon skulle inte tveka att rycka in om en kallelse kommer.
– Jag är mentalt förberedd. Värnplikten gav mig ökat självförtroende. En ny slags auktoritet. Jag klarar mig, så 158 cm lång jag är! säger Willberg.
Att få omsätta sina militära kunskaper i praktiken är ingenting hon önskar sig.
– Konflikter ska alltid i första hand lösas med diplomati, säger Willberg.
Patrik Berghäll tränar idag
Patrik Berghäll, 49 har varit aktiv i reserven sedan år 2003. Hans försvarsintresse tar sig uttryck på många plan: han tränar aktivt sin förmåga, lyfter försvarsfrågor i sociala medier och är dessutom känd som författare till flera framgångsrika böcker kring krigshistoria.

I dag beger han sig ut på försvarsträning med sitt kompisgäng. Det består av ett tjugotal medelålders män som aktivt tränat försvar sedan år 2014, då Krim-halvön annekterades av Ryssland.
Dagens tema är försvar i bebyggt område.
– Vi har tränat regelbundet i flera år. Nu har vi beslutit att öka frekvensen och ska träna en gång i veckan, säger Berghäll.
Emellanåt har han betvivlat det fiffiga i att hålla på i ur och skur, år ut och år in.
– Men nu då det är oroligt i världen känns det bra att ha upprätthållit dessa färdigheter, säger Berghäll.
Airsoft och överlevnad
Träningen består bland annat i skjutövningar och övningar med airsoft-vapen. Att upprätthålla överlevnadskunskaper i terrängen är också viktigt.
– Men jag betonar gärna att vi inte står för någon slags krigshets. Det handlar om att träna sina färdigheter, säger Berghäll.
Till följd av sin profil inom frivilligt försvar har han de senaste veckorna fått flera telefonsamtal med frågor om hur man kan aktivera sig.
– Jag har gett rådet att gå en kurs till exempel inom den frivilliga försvarsutbildningen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.