Förflytta dig till innehållet

Åbo stads fastighetsskötsel måste förbättras

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

De senaste 20 åren har skol-och dagisfastigheternas fuktskador varit ett stort problem i hela Finland. Orsakerna har delvis haft att göra med dåliga byggsätt under tidigare decennier och misslyckade renoveringar men även stadens sätt att (inte) ta hand om sin egendom har spelat en stor roll. 

Man borde i all fastighetsskötsel utgå från tanken ”hur skulle jag göra om detta hus vore mitt eget” och faktiskt sedan göra på bästa sätt. Till exempel gällande uppvärmning, städning och ventilation gör man fortfarande helt otroliga kompromisser som ingen vettig människa skulle göra i sitt eget hem.

Det är mycket kortsiktigt att försöka spara med med dylika metoder, då välkomnar man dålig inomhusluft.

I många skolor är städningen kroniskt otillräcklig. Och fortfarande drar man ner på både ventilationen och uppvärmingen till veckoslut och ledigheter trots att det är solklart att så inte skall göras.

Men det som redan är gjort går inte att ändra på efteråt. Nu skulle det gälla att inte upprepa samma gamla misstag åter och åter.

Staden måste hädanefter sköta om alla sina fastigheter på bästa möjliga sätt: städa bättre och hålla tillräcklig ventilation och uppvärmning året runt. Då minskar problemen. Det finns även hela tiden intressant ny forskning kring inneluft, materialval och fuktskador bl.a. vid Åbo Akademi. Hoppas att framtidens barn får gå i rena, fina skolor och daghem utan fuktproblem.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit