Förflytta dig till innehållet

Åboforskare gjorde ny upptäckt om diabetes typ 1

En viss typ av gener aktiverar sig hos barn som insjuknar i diabetes typ 1 och aktiviteten uppstår långt innan själva sjukdomen bryter ut.
Det har forskare vid Åbo biovetenskapscentrum kommit fram till. Åbo biovetenskapscentrum drivs av Åbo Akademi och Åbo universitet.
Forskarna har utnyttjat ny teknik inom genforskning.
Finländska barn löper större risk än barn i andra länder att insjukna i diabets typ 1. Varför det är så här vet man inte.
Sedan tidigare vet man att ett visst slag av antikroppar i blodet vittnar om en högre risk att insjukna. Nu har forskarna kunnat slå fast att det sker en viss slags genaktivitet innan antikropparna syns i blodet.
Upptäckten kan ha betydelse för möjligheterna att i framtiden kunna förhindra att sjukdomen bryter ut
— Vår forskning kan bidra till att man tidigare än nu upptäcker barn som löper risk att insjukna. Följande steg är att göra en ännu bredare undersökning och försöka förstå hur sjukdomen utvecklas. Vårt mål är att hitta metoder och redskap för att förhindra att sjukdomen bryter ut, förklarar akademiprofessor  Riitta Lahesmaa, vid Åbo universitet.
Tidningen Diabetes har rapporterat om det nya rönet och vetenskapstidskriften Nature Reviews of Endocrinology  har nämnt det i en nyhetsnotis, skriver Åbo Universitet i ett pressmeddelande.
 
 
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit