Förflytta dig till innehållet

ÅIFK:s nya träningschef förväntar sig hårt arbete – "Viktigt att bygga en ÅIFK-identitet hos alla lag"

Jarkko Tallqvist, ÅIFK:s nya träningschef. Foto: Fredrik Häggman


En tydligt markerad stig från junior- till seniornivå. Det vill Åbo IFK:s nya träningschef Jarkko Tallqvist erbjuda föreningens cirka 420 juniorer. Hans uppgift är att ha ett helhetsansvar för juniorer i åldrarna 12 år och uppåt.
Det vardagliga arbetet består till stor del av att se de olika juniorlagens träningar och samtidigt träffa tränarna och spelarna. Tallqvist strävar efter ett tätt samarbete med både junior- och representationslagstränarna, och nämner struktur och målmedvetenhet som ledord.
– Jag är ganska krävande och förväntar mig att alla ger sitt yttersta. Det viktigaste för mig är att långsiktigt bygga en ÅIFK-identitet, så att alla vet vad det innebär att spela i IFK. Det här är inte ett projekt som är klart på ett år, men på längre sikt ska Åbo IFK vara ett ännu mer lockande brand för stadens talanger.
Han menar att det är lättare att arbeta för en egen föreningsidentitet nu när Åbo IFK inte längre har farmavtal med någon större förening. Tidigare har IFK samarbetat med både Inter och TPS.
– Nu jobbar vi bara för den egna föreningen. Förutsättningarna är goda, IFK har en klar position som Åbos tredje fotbollsförening efter Inter och TPS.
Vilken identitet ska då ett ÅIFK-lag ha?
– Framför allt ska det vara ett lag som är i gott skick. Om alla tar sin uppgift på allvar och fullföljer planen man har gjort upp, så är jag övertygad om att det betalar tillbaka i slutändan. Rent fotbollsmässigt uppskattar jag offensiv, aggressiv fotboll, men jag kommer inte att lägga upp spelplanen för de enskilda lagen utan jobbar med helheten.

Utmanande att hitta tränare

En av de största utmaningarna som träningschef är att hitta engagerade och kunniga tränare, som är villiga att lägga sin fritid på uppgiften.
– Min uppgift är att stöda tränarna, särskilt dem som är nya i föreningen. Man måste ha klara träningsplaner, säsongsplaner och material som hjälper dem att lyckas med sin uppgift. Till mina viktigaste uppgifter hör att minimera osäkerhet kring vad vi försöker göra inom föreningen.

”Om jag inte hade återvänt till fotbollen hade jag ångrat mig i något skede”

39-årige Tallqvist har en diger fotbollserfarenhet, både som spelare och i juniortränarsammanhang. 1998 spelade han i Åbo IFK:s representationslag, som då huserade i division två. Sedan dess har det blivit sejourer i ett antal ligalag och i lägre divisioner.
Närmast kommer han från Åbo stad, där han arbetat som idrottsplatsmästare.
– Jag hade en paus på ett år från fotbollen, men jag är ganska säker på att om jag inte hade återvänt till idrotten i någon form så hade jag ångrat mig i ett senare skede. Jag strävar fortfarande efter att någon gång fortsätta på tränarkarriären och se hur långt jag kan komma.

12 personer sökte tjänsten

Jobbet som träningschef söktes av 12 personer. ÅIFK Fotbolls styrelseordförande Peter Ahlskog berättar att valet föll på Tallqvist på grund av hans konkreta visioner, lokalkännedom och personlighet.
– Han har presenterat klara steg för hur föreningen ska tas till nästa nivå. Vi vill befästa vår position som Åbos tredje förening. Det ska vara mer lockande att spela i ÅIFK:s första lag än i Inters eller TPS andra lag.
Som ett led i det arbetet har föreningen som långsiktig målsättning att lyfta herrarnas representationslag till division två.
– Representationslagen är inte på Jarkkos ansvar. Men eftersom de ska ha en klar ÅIFK-profil och byggas av egna förmågor, så läggs grunden redan i juniorarbetet.
Tallqvist inleder sitt arbete den 1 januari.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit