Förflytta dig till innehållet

Åländska demonstranter misstänks för skjutvapenbrott – fallet kring vapenskulptur vid ryska konsulatet till åtalsprövning

Gunilla Lindroos-Friman / Nya Åland
Ett gevär vars pipa har en knut på sig och en röd blomma stickande upp. Bredvid en skylt med texten "Mördare lämna Ukraina".
Så här såg fredssymbolen mittemot Rysslands konsulat i Mariehamn ut innan polisen beslagtog det. Enligt polisen är det ett "helt olagligt vapen".

Tre personer är misstänkta för skjutvapenbrott när polisen överlämnar fallet med ett beslagtaget konstverk utanför Rysslands konsulat i Mariehamn till åtalsprövning.

Polisen skriver i ett pressmeddelande att skulpturen, som den 27 oktober beslagtogs i Esplanaden nära Rysslands konsulat, är ”ett äkta icke-deaktiverat vapen av äldre modell bestående av äkta tillståndspliktiga vapendelar. Vapnet är tillståndspliktigt, men i detta fall förekommer vapnet inte i några register. Följaktligen handlar det därmed om ett helt olagligt vapen.”

De tre personer som förhörts i förundersökningen är misstänkta för skjutvapenbrott.

En av dem är Mosse Wallén, en av demonstranterna som regelbundet samlats utanför konsulatet för att protestera mot Rysslands invasion av Ukraina.

– Jag har fungerar som talesman för Ukrainaplatsgruppen, säger han.

– Jag hade nyckeln till ett kraftigt lås som höll fast skulpturen vid ett fundament. Jag fick väl ta hand om den för att jag bor närmast platsen. Polisen ringde mig och frågade om de fick låna nyckeln.

Det fick de.

– Vi har bett att få tillbaka konstverket och fundamentet men det enda vi har fått är låset.

Vad tycker du om att ärendet nu lämnas till åtalsprövning, och att du och två andra riskerar åtal?

– Det finns olika vägar att gå. Polisen kan utdöma böter eller föra det till åtal. Åtminstone jag har sagt att jag vill att en åklagare tittar på det. Och om det leder till ett åtal vill jag också att det blir en rättegång.

Anonym gåva

Uffe Grüssner är en av de andra misstänkta. Också han ingår i Ukrainaplatsgruppen.

Gruppen ville först att landskapet tillfälligt skulle placera Carl Fredrik Reuterswärds ihopknutna revolverskulptur ”Non-violence” i Esplanaden. Skulpturen donerades av affärsmannen Anders Wiklöf i samband med att Åland firade hundra år av självständighet.

När landskapsregeringen avslog ansökan såg Ukrainaplatsgruppen sig om efter alternativ, berättar Uffe Grüssner. Någon, han säger inte vem, ställde ett obrukbart gammalt vapen till gruppens förfogande. Grüssner jämför geväret med gamla kanoner i Bomarsunds fästning eller i Tullarns äng i staden.

När Ukrainagruppen funderade på vem som skulle kunna göra en skulptur av gåvan sade Grüssner att han kunde fråga sitt barnbarn, smeden Olivia Sarling.

– Knuten på vapnet skulle visa vad vi tycker om vapen. Vi visade inte upp ett vapen, utan vad vi vill att ska hända med alla vapen i världen, säger Uffe Grüssner.

Hamnar i bakgrunden

Han vill inte att någon får reda på vem som skänkte vapnet till gruppen.

– Om det kommer fram vem som har haft det så kommer polisen att koncentrera sig på den personen. Och då kommer gruppen och vad den vill åstadkomma i bakgrunden. Det handlar om en fredssymbol som skänktes till gruppen. Gruppen protesterar mot vapenanvändning genom den här symbolen. Men polisen ser det på ett annat sätt.

Patrik Dahlbom

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit