Förflytta dig till innehållet

Alla som arbetar i Finland skall omfattas av ett anställningsskydd

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Under den senaste månaden har det pågått livliga diskussioner kring anställningsförhållanden inom gig-ekonomin. I och med branschens snabba framfart har en ny marknad, med helt nya tjänstevillkor, skapats. Företag som Wolt, Foodora och Uber har växt explosionsartat.

Samtidigt som marknaden erbjuder nya arbetsmöjligheter är kurirens ställning på arbetsmarknaden otrygg. Internationellt har gig-ekonomin bland annat beskrivits som en extrem form av exploatering av arbetskraft. Arbetstagare inom kurirföretag jobbar på nollkontrakt och är inte garanterade en minimiinkomst.

Några veckor sen fattade arbetarskyddsverket beslutet att livsmedelstransportföretaget Wolts kurirer är anställda och att deras arbetstimmar bör antecknas. I beslutet föreskrivs att Wolt inom 14 dagar ska vidta åtgärder för att föra arbetstidsbokföring och anmäla åtgärderna till arbetarskyddsmyndigheten.

Lagstiftningen bör följa med förändringar snabbare, så att inte folk arbetar flera år i dåliga förhållanden. Vi bör bli bättre på att reagera på förändringar inom arbetsmarknaden för att detta inte ska upprepas. När det snabbt skapas nya sätt att arbeta räcker inte den nuvarande lagstiftningen till om den inte revideras.

Några veckor sen meddelade Wolt om att företaget sålts till den amerikanska matleveransjätten Doordash. Vi bör se till att arbetsvillkoren håller även efter att företag byter ägare.

Alla som arbetar i Finland skall omfattas av ett anställningsskydd, ha en skälig lön och inte utnyttjas. När marknaden växer och förändras måste åtgärder som skyddar kurirens ställning tas.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit