Förflytta dig till innehållet

Alla tiders grillar – eller vådan av att välja en grill

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.


Under affärens starka lysrör glänser de i kapp med varandra. De flesta i svart, en del i armégrönt, några i skinande stål.
Strosar runt bland runda polerade former på smala ben, glänsande arbetsbord som sticker ut som vingar på varsin sida om kloten. Hela skåp på hjul. En del dubbelt större än barnvagnar, andra stora som lekstugor. Några liknar bomber, andra flygplan.
Vad kan en ny grill kosta? Prislapparna vippar förföriskt, men jag blundar. Först ska jag bekanta mig med urvalet, kolla på färger och former.
Försäljaren, som också råkar vara lite av en kändis som figurerat i otaliga artiklar om grillning och grillar, reklamer och TV-program, seglar upp vid min sida.En grillfantast, tror jag bestämt, då han berättar att han lagar all mat på grillen, året om. Steker till och med pepparkakorna på grillen och gräddar chokladkakan. Och så samlar han på grillar. Hemma har han tio och på stugan två.
I butiken finns det elgrillar, kolgrillar, klotgrillar, gasolgrillar, pelletsgrillar, kamadogrillar, grillar man kan röka i och grillar man kan låta en gryta puttra i, får jag lära mig. Det är nästan lite svårt att greppa.
Den finaste, och dyraste, är 185 centimeter bred, 130 centimeter hög och väger över 120 kg. Den skulle en hel gris få rum i och kostar 4495,00.
Den billigaste kostar 19,90 och mellan den och den dyraste finns cirka hundra andra modeller av varierande pris.
Förivrar man sig nu kan det bli ganska dyra korvar tänker jag för mig själv. Men den tålmodiga försäljaren förklarar. Materialet, garantin, möjligheten att installera tillägg, reservdelar och märket avgör. De dyra rostar inte, håller i flera år och fungerar som kompletta kök på hjul.
Den finaste har till och med inbyggda lampor i handtaget och i den går det att grilla, röka, baka och tillreda grytor i 365 dagar om året.
Men 4500 euro är mer än vad en begagnad bil eller båt kostar. Eller en resa långt bort.
Och dessutom kan man ju göra nästan allt det där i sitt eget mysiga kök, inomhus, på sin egen vanliga spis, tänker jag.
Men det är, förstås, inte samma sak. Eldflammorna saknas, och oftast också mannen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit