Förflytta dig till innehållet

Att omförhandla elavtal är en viljefråga

blå botten med vit text där det står ÅU debatt

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

I ÅU 4.8.2023 finns ett reportage från en av de Åbobor som valde att teckna avtal enligt Åbo Energis fasta pris för två år hösten 2022.

Kilowattimmepriset är högt i detta avtal, men ännu värre är uppsägningsvillkoren, som ju säger att kostnaden för att säga upp avtalet är att kunden då måste betala enligt uppskattad elanvändning för resterande avtalsperiod.

Typiska uppsägningsvillkor för liknande avtal har varit en avgift på 50 eller 200 euro, beroende på mängden el man använder.

För ett småhus på 20 000 kWh årlig elanvändning, blir avgiften över 5000 euro, om säger upp avtalet med Åbo Energi ett år i förtid.

Men det värsta i historien är att Åbo Energi upprepade gånger i media har repeterat samma historia – det att uppdatera avtalsvillkoren inte är en viljefråga. Men det är just det det är.

Vilka avtalspartner som helst har rätt att omförhandla avtalsvillkoren, om bägge parter är överens.

Så om Åbo Energi skulle välja att bistå sina kunder genom att erbjuda ett nytt elpris, som nu dryga 11 c/kWh, eller erbjuda nya uppsägningsvillkor, tror jag nog den andra avtalspartnern, skulle gå med på förändringen.

Åbo Energi meddelar i samma reportage att de inte skall behöva sälja el på förlust.

Det jobbiga i detta är att det var ju Åbo Energi som själv upphandlade den el de nu säljer vidare till kunderna till urusla villkor.

Hela risken med eluppköp under hösten 2022 överfördes direkt till kunderna.

Och ändå är idén med att ha Åbo Energi som ett stadsägt bolag att det hanterar risker och elupphandling på ett sätt som gagnar Åboborna.

Nu blev detta inte alls av, så man frågar sig hur det är med kompetensen i Åbo Energi?

Men de folkvalda politiker som sitter i Åbo Energis styrelse har fortfarande en möjlighet att föra fram vad som är Åbo Energis riktiga vilja i denna fråga.

I Vasa såg politikerna till att stadens energibolag kom emot de som hade hamnat mest i kläm.

Detta trots att bolaget gick lite back, men på sikt är det viktigare att det finns förtroende för våra stadsägda bolag, att de verkligen verkar i Åbobornas intresse.

Jerker Björkqvist
SFP, Åbo

Dela artikeln

En kommentar: “Att omförhandla elavtal är en viljefråga

  1. Ingmar Forne skrev

    Skulle vara intressant att veta vad som sägs i bolagsordningen för Åbo Energi, som är ett aktiebolag enligt officiella uppgifter.
    Aktiebolagslagen (624/2006) stipulerar nämligen: ”Syftet med bolagets verksamhet är att bereda vinst åt aktieägarna, om inte annat föreskrivs i bolagsordningen.” Vidare säger lagen att ”Bolagets ledning skall omsorgsfullt främja bolagets intressen.” Man kan bli skadeståndsskyldig om man inte gör det. Aktiebolag är inte enligt aktiebolagslagen åtminstone några inrättningar för den stora allmänhetens väl och ve. Bolagets egna vinstintressen kommer och skall enligt lag komma i första rummet. Sedan kan ju bolagsordningen säga något annat, men personligen tror jag inte att sådant är särdeles vanligt förekommande.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit