Förflytta dig till innehållet

Avtal klart mellan sjöfacken och Nordic Jetline

Emma Harald/Nya Åland
Ett fartyg i skärgården.
Sjöfartsbranschens fackförbund har enats med Nordic Jetline om en förlängning av kollektivavtal till den 29 februari 2024.

Sjöfartsbranschens fackförbund har avtalat med Nordic Jetline Finland Oy om en förlängning av kollektivavtal för tidsperioden 1 mars 2022–29 februari 2024.

Lönegranskningen följer sjöfartens allmänna linje. Det framgår i ett pressmeddelande från Sjömans-Unionen. Avtalet undertecknades den 29 april.

Sjöfartbranschens fackförbund har inte ännu tecknat avtal med övriga bolag som kontrolleras av Hans Jonasson och Oskar Berndtsson (styrelseledamot respektive vd i Nordic Jetline). ”Beroende på fartygstyp bestäms arbetsvillkoren på dessa utifrån lag eller kollektivavtalet för inrikesfartens passagerarfartyg”, heter det i pressmeddelandet.

Sjöfartens fackförbund håller fast vid att den arbetstagarförening som Hans Jonasson grundade tidigare i våras – Finlands Fria Sjöfarare rf – utgör en konstgjord förening som inte kan teckna giltiga, genuina kollektivavtal.

Nordic Jetline driver bland annat södra linjen i skärgårdstrafiken på Åland, med fartygen m/s Ejdern, m/s Gudingen, m/s Knipan och m/s Skiftet.

I Sjöfartsbranschens fackförbund ingår Finlands Maskinbefälsförbund, Finlands Skeppsbefälsförbund och Finlands Sjömans-Union.

Susanna Skogberg/Nya Åland

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit