Förflytta dig till innehållet

Bara en etapp kvar till storslam

Kimitos kung Midas. René Kallonen i Turku Titans kan se tillbaka på en makalös säsong i lacrosse. Foto: Mats Lundberg

LACROSSE

”Våra möjligheter att ta ett nytt guld är stora. Vi har mött Chiefs tre gånger tidigare och har slagit dem två gånger.” – René Kallonen

Året har gått som på räls för Kimitobördige lacrossespelaren René Kallonen och hans lagkamrater i Turku Titans. Hittills har Åboföreningen vunnit allt den ställt upp i och nu återstår bara ett hinder på vägen fram till storslam.

Första kapitlet i framgångssagan skrevs i juni då klubben bärgade sitt femte raka FM-guld i box lacrosse som spelas inomhus. Förra veckoslutet i belgiska Gent kom den första internationella titeln då Titans vann Europamästerskapen för klubblag i utomhusvarianten av spelet, field lacrosse.

På lördag i Lahtis kan en unik trippel säkras då Titans i den finländska utomhusfinalen ställs mot Chiefs från Helsingfors.

– Våra möjligheter att ta ett nytt guld är stora. Vi har mött dem tre gånger tidigare och har slagit dem två gånger. I den match vi förlorade saknade vi flera viktiga spelare på olika positioner.

Field lacrosse spelas normalt på en fullstor fotbollsplan med en målvakt och nio utespelare. Inomhus påminner uppställningen om ishockey med två backar och tre anfallare.

– I traditionell lacrosse spelar man med tre utespelare på varje position – försvar, mittfält och anfall. Själv är jag alltid anfallare, oavsett om vi spelar inom- eller utomhus.

Kallonen berättar att alla i Titans behärskar bägge varianterna.

– Vi är inte specialiserade i den ena eller andra riktningen.

Fördelen med att lira båda typerna är att säsongen blir avsevärt längre. Vintertid är det matchuppehåll, tävlingssäsongen är koncentrerad till sommarhalvåret.

– Under våren och försommaren kör vi inomhus i rink. Då boxsäsongen är slut byter vi underlag till gräs.

René Kallonen gläds över att Titans i år också gick hela vägen i klubb-EM. Efter två tidigare fjärdeplatser bar det den här gången ända fram till final och seger även där.

– I själva verket var semifinalen tuffare än finalen. I semin mötte vi ett lag från England som gav oss fullgott motstånd. Finalen mot Oslo Legends blev en betydligt enklare affär för oss.

Anledningen till att det i år höll ända till slutseger är enligt Kallonen att man den här gången fick alla de bästa spelarna med på resan till Belgien.

– Tidigare har några killar uteblivit på grund av arbete eller att de varit bortresta. Nu kunde vi äntligen ställa upp med det starkaste laget.

Klubb-EM är inte Kallonens enda internationella merit under säsongen. I juli då landslagen spelade sitt första EM inomhus tog Finland brons i hemmaturneringen i Åbo. Hela 14 spelare i den 23 man starka finländska truppen var hemmahörande i Titans.

– Det var kul att spela inför hemmapublik och att vi dessutom klarade oss så bra. Till final räckte det inte men att bara tillhöra de tre bästa länderna i Europa smäller förstås högt.

Ute efter storslam. René Kallonen i aktion i Titans tröja. Foto: Hannes Nyberg

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit