Förflytta dig till innehållet

Biostart på Kimitoön med ”Min pappa Marianne”

två kvinnor stå med ryggen åt kameran. En man betraktar dem.

Ur filmen Min pappa Marianne. Svensk komedi brukar uppskattas på Kimitoön. Foto: pressbild

Biograferna på Kimitoön har varit stängda sedan mitten av mars, men kommer nu äntligen att slå upp dörrarna igen.

På fredag visas den första filmen, ”Min pappa Marianne”, på Bio Fix i Kimito. Denna svenska dramakomedi hade premiär i år (recenserades i ÅU 30 juli).

Svenska komedier brukar locka ut biopubliken på Kimitoön — en jämförelse kan göras till ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”, som för några år sedan var alla tiders biosuccé i Kimito.

Nya filmer på duken

Trots att många filmvisningar blivit inhiberade under våren och sommaren är det nya filmer som nu visas i Bio Fix.

Christopher Nolans ”Tenet” hade premiär i Finland för en vecka sedan, men har inte ännu haft sin USA-premiär. Kritikerna har varit delade gällande denna action-thrillerfilm, som av ÅU:s recensent beskrevs som ”en extremt krånglig James Bond-film”. Tenet visas i Kimito den 18 och den 22 september.

— Det har varit glest med folk på biograferna i landet nu. Dels beror det på coronan, men dels på att det inte kommit ut några nya filmer, säger Dag Andersson från Finlandssvenskt filmcentrum.

Enligt honom var biobesökarsiffrorna i Kimito normala innan coronan.

Två personer i ett auditorium med röda stolar

Biosalongen i Kimito är rymlig. Kimitoöns kultursekreterare Hanna Mehtonen-Rinne på säkerhetsavstånd från Dag Andersson, Finlandssvenskt filmcentrum. Foto: Emilia Örnmark

Tre nya barnfilmer

Kimitoöns kultursekreterare Hanna Mehtonen-Rinne hoppas på att speciellt barnfilmerna skulle locka folk till Kimitobiografen, eftersom det så länge varit tomt på evenemang för barn.

Tre nya barnfilmer visas i höst: ”Pelle Svanslös” och så höstlovsfilmerna ”Risto Räppääjä ja väärä Vincent” (finskt tal) och ”LasseMajas detektivbyrå – Tågrånarnas hemlighet”. Enligt Andersson ligger både Pelle Svanslös och LasseMaja högt på topplistorna i landet.

Andersson tror att filmen om Tove Jansson, ”Tove”, kommer att locka folk till biosalongen i Kimito. Den har premiär i Kimito den 2 oktober – samma dag som i resten av landet.

Dam med tobak i munnen och pensel i handen

Filmen om Tove Jansson har premiär också i Kimito i oktober. Foto: Pressbild

Också den nya filmen ”Eden”, som är skriven och regisserad av Ulla Heikkilä, visas i Kimito (25 och 29 september). Den handlar om ungdomar på skriftskolläger.

Nyhet: filmpass för ungdomar

I Kimito är det främst barn och vuxna som går på bio. Därför lanserar man nu ett filmpass för ungdomar.

— Unga åker gärna till Åbo för att gå på bio, säger Andersson.

hand som håller i ett litet papperskort

Var sjätte film kan ungdomar på Kimitoön se gratis. Foto: Emilia Örnmark

Ungdomspasset kan unga från högstadieåldern upp till 19 år få från ungdomsgårdarna eller från Luckan i Kimito. Fem stämplar get ett gratis biobesök, vilket betyder att ett biobesök kostar 6,40 euro.

— Film för ungdomar visar vi då och då, men tanken med passet är att de unga ska gå på alla slags filmer och bli riktigt filmallmänbildade, säger Mehtonen-Rinne.

Varierande filmutbud

Eftersom biograferna på Kimitoön är en kommunal verksamhet är det inte bara höga besökarsiffror man strävar efter, utan också att kunna erbjuda ett varierande utbud. Viktigt är också att barnfilmerna erbjuds på både finska och svenska då det är möjligt.

I Bio Pony i Dalsbruk visas filmer i samarbete med Kimitoöns vuxeninstituts filmklubb. Ifjol hade klubben 25 deltagare per visning, en siffra man är nöjd med.

— Där visas en blandning av gammalt och nytt. Gabriella Lindblom presenterar filmen innan och leder diskussionen efteråt, säger Andersson.

I år visas till exempel ”Sunset” från år 2018, ”Porträtt av en kvinna i brand” från år 2019 och ”Blecktrumman” från år 1979.

För övrigt är det mer sporadiskt, i olika samarbeten, man visar film i Bio Pony.

Trygg bioupplevelse

För att Kimitobiografen Bio Fix besökare ska kunna känna sig trygga vidtas säkerhetsåtgärder.

Salongen är stor och sällan är alla 250 platserna slutsålda. Nu har man bestämt sig för att inte sälja mer än 100 biljetter till varje föreställning. Två platser mellan varje sällskap ska vara tomma.

Biobesökare uppmanas att komma i tid så att man kan undvika köer (dörren till salongen öppnar en halv timme innan filmen börjar).

Liksom på annat håll gäller det att tvätta händerna samt att hållas hemma om man är sjuk.

Någon munskyddsrekommendation ger man än så länge inte.

En dörr med plakat om en trygg bioupplevelse. Genom en öppen dörr syns auditoriet med röda stolar.

Tryggt ska biobesöket i Kimito vara. Bio Fix finns i Villa Landes auditorium. Foto: Emilia Örnmark

 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit