Förflytta dig till innehållet

Blodigt borgmästarval i Åbo – landskapsdirektören skrev deckare om Åbopolitiken

J-O Edberg
en man i kostym

Åbo förbereder sig för kommunal- och borgmästarvalet då en framstående politiker dör under mystiska omständigheter, endast två månader innan valet. Efter en tid inträffar ännu ett blodigt våldsdåd.
Det är upptakten till deckarförfattaren Kari Häkämies, mera känd som landskapsdirektör för Egentliga Finlands förbund, tionde bok, ”Pormestari- painajainen”. Att hitta inspiration till boken var inte svårt, säger han.

– Åbopolitiken är intressant och det händer mycket, därför är det lätt att skriva om den.

– Jag kallar min bok för en politisk deckare om makt. Vad händer när man får den, och hur reagerar man då den som vi ha makt inte får den. Men det är upp till läsaren att avgöra om det jag skriver är fakta eller fiktion.

Det som händer i boken kan hända i verkligheten

Boken skrev han redan i somras, så de senaste svängarna i Åbopolitiken och kandidatnomineringen finns inte med i boken. Deckaren handlar alltså inte om några verkliga personer eller händelser, säger han.

– Om det är någonting i boken som överensstämmer med det som har hänt i verkligheten är det bara en slump.

Trots att politiken inte är lika dramatisk och blodig som i Häkämies böcker tror han inte att det är omöjligt att Finland plötsligt en dag står inför en ny och våldsammare verklighet.

– Vi har ju inte haft några politiska mord i Finland, men det är möjligt. Jag skriver fiktion, men det jag skriver, kan också hända i verkligheten.

Pressbild

Han skriver sina böcker främst under semestrar och ledigheter. För också hinna med jobbet som landskapsdirektör blir det tidiga morgnar för honom.

– Jag vaknar 5.30 och börjar skriva medan de andra sover. Fast min hustru är inte så förtjust i det, men som journalist vet du själv hur uppslukad man blir av sitt jobb då man sitter och skriver.

Säger nej till borgmästare

Samlingspartisten Häkämies har själv 40 års erfarenhet av maktspelet i kulisserna. Han har varit kommundirektör i småorter som Tavastkyro och Pyttis, stadsdirektör i Kuopio, men också riksdagsman, inrikesminister, justitieminister och kanslichef vid Inrikesministeriet.

Han säger sig därför veta hur det går till i maktens korridorer och han följer noga med vad som händer inom politiken. Därför har en klar åsikt om vad han tycker om att Åbo har gått in för borgmästarmodellen.

– Jag är inte alls nöjd med den. Borgmästaren är också ordförande för stadsstyrelsen och jag tycker inte alls om att man är både tjänsteman och politiker.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit