Förflytta dig till innehållet

Boppar och har fortfarande roligt efter fyrtio år – The Boppers kommer till Pargas

The Boppers med Kenneth Björnlund, Surjo Benigh, Ingmar Wallén och Matte Lagerwall kommer till Pargas i november. Pressfoto


I mer än fyrtio år har det svenska bandet The Boppers hållit på och gjort tusentals spelningar och spelat in tjugo album.
Lördagen den 10 november ställer sig bandet på scenen i kultursalen i Piug i Pargas.
Matte Lagerwall, gitarrist och sångare i bandet, har varit med sedan The Boppers grundades 1977.
– Det är ju glädjen i musiken som fortfarande är drivkraften och som ger både publiken och oss energi. Men visst är fyrtio år rysligt länge!

Några varv runt jorden

Under fyra årtionden har det blivit några burkar med hårgelé och många mil i turnébussar – ”några varv runt jordklotet”.
– Speltiden på scenen är kort jämfört med alla resor. Det tuffa med turnélivet är att man måste klara av nötandet på varandra i bussen. Men vi är ett bra gäng som åker runt och vi har accepterat varandras olika sidor. Sedan sitter vi ju inte alltid i en turnébuss, det skulle vara för sorgligt.
Det gäller att ordna det trevligt för sig på turnén, säger han och konstaterar att maten blir allt viktigare ju längre man turnerar.

Travar med vinylskivor att leta i

– Turnerandet går ofta i perioder och sker ofta på sommaren. Då är det vackert och folkparkerna är roliga. Man kan stanna på loppisar och leta i högar med vinylskivor.
The Boppers besöker Finland kanske en gång per år. Speciellt i Österbotten har bandet haft flera spelningar.
– En del av våra fans följer med oss på spelningarna. På sätt och vis har vi vuxit upp tillsammans. Vi har lärt känna folk under turnéerna och morsar på dem, en del har blivit kompisar. Men vi har också en ny publik, som tycker att The Boppers musikstil är kul och som boppar med oss.

Och vilken är musikstilen då?

– Ja, dagens The Boppers spelar en blandning av rock’n’roll och Doo Wop. Det är också det vi började med. Stämsång, helt enkelt. ”Rama Lama Ding Dong”. Musiken bygger på 1950- och 60-talen, men vi jobbar också med nya originallåtar och andra låtskrivare.

Bopperssoundet

Han säger att bandet tar en låt och gör den till Bopperslåt genom att arrangera den och ge den sitt sound.
– Vi lägger till och drar ifrån. Också moderna nya låtar hamnar i 50-talsvärlden rent musikaliskt. Vi har en fot i 50-talet men vi är inte fast där. Att spela samma låtar i fyrtio år skulle bli tråkigt.
Musiklivet har förändrats mycket på fyrtio år. Ändå går allt i vågor på något sätt, säger Lagerwall.
– Rötterna finns i den tidiga rock’n’rollen. Chuck Berry finns ju alltid med på alla gitarristers repertoar. När de första skivinspelningarna med rock’n’roll gjordes var det jazzmusiker som var studioproffs som spelade. Shuffle och swing kommer från jazzen. Ja, nu är vi inne på nörderi, men det här är musik som kokar på ett speciellt sätt.

Turnerandet ett måste

En skillnad från 1980-talet då artister kunde sitta i studion och producera hittar är att de i dag måste ut och turnera.
– I dag kan ingen leva på att göra plattor och de som skriver musik har svårt att få betalt för musiken. Det är som med fotografier, det är så lätt att låna dem från nätet utan att tänka på någon upphovsrätt.
Det är en förlängning av jubileumsturnén 1977–2017 som bandet nu kommer till Pargas med.
– Vi har gjort 20 album, så vi plockar låtar från dem. Här finns också riktigt gamla Bopperslåtar som vi har skakat liv i igen, som ”Goodnight sweetheart”. Låtarna studsar mellan oss och publiken, det är det som triggar oss. Det är den känslan som har gjort att vi har orkat hålla på i fyrtio år. När det kokar, det är hela grejen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit