Förflytta dig till innehållet

Brist på D-vitamin har samband med ökad risk för MS

T-sjukhuset. ÅU-foto

T-sjukhuset. ÅU-foto

T-sjukhuset. ÅU-foto


Sambandet mellan brist på D-vitamin under graviditeten och sjukdomen MS har länge varit oklart. Nu visar medicine licentiat Julia Åivos doktorsavhandling att D-vitaminbrist klart ökar barnets risk att insjukna i MS.
För sin avhandling har Åivo granskat över 850 000 kvinnors D-vitaminnivåer och jämfört dem med risken att insjukna i MS.
– Undersökningen visar att sjukdomsrisken var två gånger så hög hos de barn vars mammor led av vitaminbrist, jämfört med dem som inte hade vitaminbrist, säger Åivo.
– Resultaten har stor betydelse då man gör upp rekommendationer för D-vitaminintag och för det preventiva arbetet med att förebygga MS.
Åivos avhandling ”Vitamin D in the Prevention and Treatment of Multiple Sclerosis” granskas vid Åbo universitet på fredag klockan 12 i Johan Haartman-salen i ÅUCS T-sjukhus.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit