Förflytta dig till innehållet

”Bubbeli” kämpar på med att livnära sig som musiker – släpper ny skiva i dag

Arkiv/Kim Lund
man
Sebastian "Bubbeli" Lindgren funderar om han som följande ska skriva nya låtar eller göra färdigt material som är på hälft.

Sebastian ”Bubbeli” Lindgren släpper i dag sitt andra studioalbum.

Albumet Suomi/Ruotsi som består av sju låtar, varav fyra på svenska och tre på finska, släpps på alla stora strömningstjänster.

”Bubbeli” är sedan tidigare känd för låtar som bland annat Mååhe, Pussikalja och En solig dag. Nu har hans finskspråkiga sambo inspirerat till att göra låtar över språkgränsen.

– När vi började umgås var det väldigt onaturligt för mig att tala finska. Men när språket började löpa bättre tänkte jag att det kan vara häftigt att skriva låtar också på finska, alla språk har ändå sin egen humor och egna ordspråk. Och visst skulle det vara roligt att nå en större finsk publik också.

Vad är största skillnaderna mellan att skriva låtar på svenska och finska?

– Svenskan kommer naturligt, med finskan måste jag vara mera kreativ då ordförrådet är begränsat. Med finskans alla konsonanter är det lättare att leka med rytmer, och ändelserna gör det lätt att rimma men jag vill inte avsluta alla meningar med -lla eller -ssa.

”Bubbeli” har i princip arbetat med albumet i tre år, ibland mera, ibland mindre. Låtarna har utvecklats efterhand.

Det här är första gången under musikerkarriären som han är riktigt nöjd med soundet.

– Låtarna har jag tyckt om också tidigare, men mixningen och produktionen har det varit kämpigare med.

De senaste åren har han studerat ljudteknik, vilket han tycker märks i de nya låtarna.

musikstudioPressbild
Den egna studion i Helsingfors betyder frihet för ”Bubbeli”.

Ett steg framåt är också den egna studion i Helsingfors, staden där ”Bubbeli” bor nuförtiden.

– Studion ger en frihet att jobba i lugn och ro. När man hyr in sig i en studio kommer det en tidspress, vilket också i och för sig kan vara bra om man har en tydlig bild av vad man vill skapa. Nu är det lättare att testa olika idéer.

Kan du livnära dig som musiker?

– Man kan säga att det är en daglig kamp. Under pandemin hoppade jag också in en del som ljudtekniker på Yle. Jag har fått ett sex månaders konststipendium som jag levt på senaste tiden. Nu hoppas jag att nya albumet leder till flera spelningar igen.

Har du någon favoritlåt på albumet?

– Jag gillar själv mest låten Keskusta, som Axel Ridberg varit med och skrivit. Den handlar om landsbygdsungdomar som kör in till stan och sitter bekvämt i bilen med bänkvärmarna på och ser på folk som fryser i köerna till nattklubben.

”Bubbeli” tror ändå inte just den låten blir den mest spelade i albumet. Å andra sidan trodde han inte heller att Mååhe skulle bli det.

– Jag anade att den skulle gå hem i Pargas, men att den gjorde det i hela Svenskfinland var överraskande. Så det är bäst att låta ödet avgöra också den här gången.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit