Förflytta dig till innehållet

Cancerskötare Florence Schmitt vid ÅUCS får pris

Leende kvinna med glasögon.

Florence Schmitt får pris. Foto: Cancerstiftelsen


Cancerstiftelsen har utsett psykoterapeut Florence Schmitt från Åbo till årets cancerskötare. Till Årets cancerläkare 2019 har stiftelsen utsett överläkare Ulla Puistola från Uleåborg.
Puistola och Schmitt belönas för sitt empatiska, orädda och helhetsinriktade sätt att vårda och bemöta sina cancerpatienter.
— Vi vill med priset fästa uppmärksamhet vid det arbete som gjorts för cancerpatienter och deras familjer. De prisbelönta personernas arbete till förmån för patienternas välbefinnande har lett till många förbättringar av behandlingspraxis i Finland, säger generalsekreterare Sakari Karjalainen vid Cancerstiftelsen.

Florence Schmitt stöder cancerpatientens hela familj  

Filosofie doktor och psykoterapeut Florence Schmitt arbetar på barnpsykiatriska kliniken vid Åbo universitetscentralsjukhus.
Schmitt vårdar också cancersjuka vuxna och deras minderåriga barn på onkologiska kliniken.
Schmitt, som ursprungligen utbildade sig till psykiatrisk sjukskötare, har i närmare 20 års tid fördomsfritt och modigt reformerat stödet till barnfamiljer med cancer på universitetssjukhuset.
Hon har tagit fram nya verksamhetsmetoder för att hjälpa familjerna. Schmitts mångsidiga familjeterapeutiska arbete strävar efter att varje medlem i den sjukdomsdrabbade familjen ska tas i beaktande och få stöd.
I sin doktorsavhandling visade Schmitt att det största hotet mot den cancerdrabbade barnfamiljens välbefinnande är att cancerpatienten eller partnern blir deprimerad. Att behandla depressionen och samtidigt erbjuda barnen psykosocialt stöd hjälper familjen att klara sig.
I Cancerstiftelsens prismotivering sägs att Schmitts arbete röner omfattande och djup uppskattning och att hon är en föregångare. Hon har också handlett och utbildat cancerklinikens läkare och skötare.
Cancerstiftelsen väljer årligen ut prisens mottagare utgående från inlämnade förslag. Förslag till pristagare kan lämnas in av enheter som vårdar cancerpatienter, Cancerföreningen i Finlands medlemsorganisationer eller privatpersoner.
Professor och överläkare Ulla Puistola arbetar som läkare i gynekologiska cancersjukdomar vid Uleåborgs universitetssjukhus.
Hon beskrivs i prismotiveringen som en orubblig förespråkare för patienterna, och är ytterst omtyckt och uppskattad bland dem.
Under sin långa karriär har Puistola upprätthållit och utvecklat cancervårdens höga standard och sett till att den regionala likvärdigheten i vården förverkligas i norra Finland.
Utmärkelserna delas ut på Rosa bandet-dagen, i morgon fredag den 11.10.
Rosa bandet-insamlingen pågår hela oktober till förmån cancerforskning.
Insamlade medel används också för att stödja rådgivningstjänster för cancerpatienter och deras närstående.
 
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit