Förflytta dig till innehållet

De vill höra visioner om Nagus utveckling

Petra Palmroos och Olof Elenius hoppas att Naguborna går man ur huse för att ge sina synpunkter på hur Kyrkbacken kunde utvecklas då Vision Nagu Kyrkbacken kör igång den 14 september. Foto: Kim Lund

Arkitektkollektivet Uusi kaupunki besöker Nagu den 14–16 september. Konceptet är det samma som för tre år sedan då en grupp unga arkitekter ritade om Pargas centrum och presenterade vågade idéer på hur centrum kunde utvecklas. En del av arkitekternas visioner håller redan på att förverkligas i och med husprojektet på Köpmansgatan där pizzeria Veneziahuset ska rivas och ersättas av ett medelhavsinspirerat nybygge.

I Nagu ligger arkitekternas fokus på tre områden: Kyrkbacken med gästhamnen och Södra hamnen som centrala utvecklingsobjekt, Framnäsudden och området kring prästgården.
De aktuella områdena ägs i huvudsak av Väståbolands svenska församling och församlingen är vid sidan av Pargas stad en viktig samarbetspartner i projektet.

Men viktigast av allt är att höra Nagubornas och de fritidsboendes tankar och åsikter om hur centrum kunde utvecklas, säger Nagu kapellråds ordförande Petra Palmroos.

– Alla har möjlighet att delta i utvecklandet av Nagu och här ska tankarna få flyga högt och lågt.

Palmroos vill se ett aktivt deltagande i de verkstäder som arkitekterna ordnar. Speciellt hoppas hon att barn och unga engagerar sig och kommer med förslag hur de vill att deras Nagu ska se ut i framtiden.

– Det är viktigt att de känner sig som hemma här. Om inte infrastukturen fungerar och om samhället inte motsvarar deras förväntningar på ett modernt samhälle så är vi illa ute.

I arbetet görs ingen rangordning mellan näringsliv, boende eller turism. Allt har ett samband och kring prästgården finns det potential att kombinera någon form av turistisk verksamhet som till exempel en campingplats med bostäder.

Området kring prästgården i Nagu ingår i projektet. Här finns potential för både turism och boende.

Men utvecklandet av turismen har en central roll då det gäller utvecklandet av Nagu, säger Nagunämndens ordförande Olof Elenius.

– Inflyttningen är en viktig grej, men i synnerhet i juli känns det att centrum är ganska litet, och om här inte sker en utveckling kommer inte turistverksamheten att kunna fortsätta växa.

– Turismen är fortfarande A och O för Nagu och det är den det bör satsas på och försöka förlänga säsongen till i alla fall sex månader.

Vision Nagu Kyrkbacken började planeras långt innan Ernholmsprojektet Nagu strand var aktuellt. Projektet är i motvind efter att markägarna har tackat nej till stadens anbud om att köpa ett cirka 20 hektar stort område för att göra det till ett bostadsområde för upp till 260 bostäder.

Elenius har ändå inte gett hoppet om att Nagu strand en dag kunde förverkligas.

– Jag hoppas att loppet inte är kört. Det skulle vara en ypperlig möjlighet för Nagu och det är på Ernholm som Nagu kunde utvecklas med tanke på såväl fastboende som fritidsboende och seniorboende. Utan att ha gjort någon gallup så tror jag att en majoritet av Naguborna är av den åsikten.

 

FAKTA: Vision Nagu Kyrkbacken

Tre arkitektbyråer håller öppna arbetsverkstäder och träffar Nagubor, turister och fritidsboende torsdag 14.9 klockan 12–18 och fredag 13.9 klockan 10–18 i Kommunalstugan.
Resultaten presenteras på lördag 16.9 klockan 10.30–11.30 på samma ställe.

Vision Nagu Kyrkbacken genomförs i samarbete med Väståbolands svenska församling, Pargas stad och arkitektkollektivet Uusi kaupunki.
Kollektivet grundades hösten 2013 och består av tio arkitektbyråer med unga arkitekter inriktade på stadsplanering och -utveckling.

Kollektivet har bland annat jobbat med centrumutveckling i Borgå, Sibbo, Tammerfors, Jyväskylä och Pargas.

LÄS OCKSÅ: Hisnande visioner för Pargas

   Nu ska Pargas förnyas

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit