"Det är alltid farligt på isen om man inte vet vad man gör"


Nagu sjöbevakningsstation. Sjöbevakarna jobbar varannan vecka och bor här under den tiden. Foto: Benny Saarinen.
Sjöbevakarna på stationen i Pärnäs, Nagu har många fjärdar, skär och kobbar att hålla koll på. Härifrån bevakar de Skärgårdshavet från Gustavs i norr till Utö i söder. De senaste veckorna har det kyliga vädret fått allt fler att våga sig ut på isen, men trots det har sportlovet varit relativt lugnt på sjöbevakningsfronten.
– Här ute i skärgården vet folk var de kan röra sig och när isen börjar hålla. I de fall någon går genom isen är det oftare närmare stan, där det också är mer folk i rörelse på isarna, berättar sjöbevakare Martin Wikström.

I viken är isen tjock, men där svävaren kört ut finns öppet vatten. ÅU-foto
ÅU skrev senast i måndags om en olycka på isen. Då var det en pilkfiskare som gått genom vid Erstan. Men sedan dess har inga fler olyckor skett på Nagustationens område. Det är nästan förvånansvärt lite folk ute på isarna med tanke på vädret, säger Benny Saarinen, nyss tillbakakommen från en patrullering i Nagu mot Kirjais färjfäste.
– Det fanns en del skridskoåkare, skidåkare och folk som var ute och promenerade på fjärdarna.
Isen är som mest närmare 15 centimeter tjock i viken utanför sjöbevakningsstationen. Så sent som i måndags fanns ingen is rakt utanför, trots att temperaturen legat på minussidan i flera dygn redan då. Wikström berättar att isen växt med 1-2 centimeter om dygnet under de senaste kalla dagarna.
Trots att det nu bildats is just där varierar tjockleken kraftigt på olika håll i skärgården.
– Även om isen är 15 centimeter tjock på ett ställe kan den vara bara några centimeter tjock fem meter åt sidan. Ska man gå ut på isen så ska man för det första veta var strömställena finns och för det andra utrusta sig med isdubbar. Men på grund av att läget är så varierande kan jag inte nämna något ställe där det är helt säkert att gå på isen, säger sjöbevakare Mika Stormblad.

Mika Stormblad och Martin Wikström. ÅU-foto
På många ställen håller isen att gå, skida eller skrinna på, men den som vill köra bil får ännu vänta. Så vitt sjöbevakarna vet är det inte heller någon som försökt sig på det ännu.
Sjöbevakningsstationen hör till Gränsbevakningsväsendet, och själva bevakningen och sjöräddningen är inte den enda uppgiften de har på sitt bord. De hjälper också både polisen och räddningsverket i sitt arbete. Under menförestid behövs nämligen svävare för att sköta akuta fall på de mer avlägsna öarna som annars bara nås med förbindelsebåt.
– Eftersom vi har svävare anlitas vi för till exempel transportuppgifter. Senast igår hade vi en sjuktransport från en ö i Houtskärsområdet, berättar Wikström.
Där svävaren kör ut är det öppet vatten. Det krävs nämligen ett cirka 15 centimeter tjockt lager is för att svävaren inte ska riva upp spår. Därför försöker sjöbevakarna minimera bruket av svävaren.
– Skärgårdsborna blir förstås arga om vi kör upp isen på fjärdarna. Det har också hänt att snöskoterförare kört i svävarspåren, även om man inte kan lita på att de håller, säger Wikström.
– Jag har sett folk göra många dumma saker på isen – men jag berättar dem helst inte för att inte ge nån några idéer, inflikar Stormblad.

Svävare ute på isen. ÅU-foto
Isläget på Västra Finlands sjöbevakningssektions område 23 februari
Åland
Kastelholm: 17 cm.
Kvarnbo: 21 cm.
Bartsgårda: 21 cm.
Lilla Ivarskär: 19 cm.
Slemmern: 13 cm.
Nagu–Pargas–Hitis
Isens tjocklek och kvalitet varierar mycket och det är därför svårt att förutspå bärigheten. Blåsiga fjärdar, strömställen, smala sund och fartygsfarleder: svag is 0–5 cm. Isens tjocklek på andra ställen: 5–20 cm. Utanför kyrkbyn på Hitis finns 10 cm tjock is och norr om Hitis 5 cm tjock is.
Nådendal-Gustavs-Nystad
Ströömi: 15 cm (bredvid kajen vid Kivimaa vägfärja)
Hakkeenpää: 27 cm.
Ihattula: 29 cm.
Mynälahti: 27 cm.
Mätningarna 16.2 (isläget är mycket likadant som nu):
Utanför Nystad norr om Vilissalo: 17 cm, fartygstrafiken orsakar strömningar som försvagar isen i närheten av farleden.
Stadsviken i Nystad: 22 cm.
Santtio: 23 cm.
Nystad, sötvattenbassäng: 24 cm.
Pyhäranta: 21 cm.
Raumo–Björneborg
Syvänraumanlahti, viken mellan Vaikkunen och Kuuskari samt Hankkilanperä: Ca 25 cm.
Luvia-Laitakari: Den inre skärgården har ett 20–30 cm istäcke ända till Södra Birsskär (Etelän Pirskeri), strömställen är farliga.
Viasvedenlahti: Inne i viken ett 20–30 cm istäcke.
Preiviikinlahti: Inne i viken ett 20–30 cm istäcke.
Björneborg–Kolpanlahti: Isens tjocklek varierar mellan 20 och 30 cm, strömställen är farliga.
Lampaluoto–Vittisbofjärd (Ahlainen)–Sastmola–den inre skärgården, skärgårdens inre områden/vikar: 20–30 cm tjock is men strömställen är farliga.
Från Sastmola till Skarvörarna: Isens tjocklek ca 15-20 cm. Isarna är dock mycket känsliga för växlingar i väderleken och t.ex. en kraftig nordvästlig vind kan förändra isläget.
Kristinestad–Kaskö
Uppdateras under veckoslutet.
Vasa/Vallgrund
Isens tjocklek i skärgården varierar mellan 25 och 41 cm. En del strömställen är fortfarande öppna eller det har bildats ett mycket tunt istäcke på dem.
Karleby
Märaskär: 38 cm.
Karleby inre skärgård: 40–45 cm.
Tankar: 10 cm.
Larsmo inre skärgård: 35-40 cm.
Jakobstad Ådö: 25 cm.
I den yttre skärgården har det bildats 5–10 cm tjock nyis.
Uleåborg/Virpiniemi
(mätningarna gjordes den 17–18 februari, isläget har förbättrats under veckan)
Området norr om Karlö: 30–50 cm, snömängden på isen 10–30 cm.
Området söder om Karlö: inre skärgård 10–30 cm tjock is, snömängden på isen 5–15 cm. Utanför skärgården i huvudsak tunn nyis.
Fredrik Häggman
fredrik.haggman@aumedia.fi
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.