Förflytta dig till innehållet

Efter en tung period i livet gjorde Sari en nystart på Utö – ”Jag upplevde tystnaden, rymden, havet och naturen”

Tuuli Meriläinen
Sari Lapinleimu bor och distansarbetar på Utö. En av favoritplatserna på ön är fyrbacken där utsikten öppnar sig.

Första gången Sari Lapinleimu besökte Utö var det i segelbåt med exmaken och sina barn i början av 2000-talet. Föga anade hon då att hon coronavåren 2020 skulle packa hela sitt liv i ett flyttlass och flytta ensam till Utö, från ett egnahemshus på 160 kvadratmeter till en parhuslägenhet på 60 kvadratmeter.

– Jag var här på en retreat i november 2019 efter en tung period i mitt liv. Vädret visade upp hela sitt register, så som det brukar på Utö – det var både hård vind och helt stilla och växlade mellan hagel och solsken. Under det långa veckoslutet upplevde jag tystnaden, rymden, havet och naturen. På vägen hem från Utö kände jag att jag måste få återvända, berättar hon.

Av en tillfällighet fick hon veta att några lägenheter skulle bli lediga under vårvintern, och utan att tveka sände hon in ansökningsblanketten.

– I januari fick jag grönt ljus och i slutet av mars flyttade jag, säger Lapinleimu om det snabba men välkomna uppbrottet som innebar att hon, för första gången på över 20 år, skulle bo ensam och inleda en ny fas i livet.

utö fyr sari LapinleimuTuuli Meriläinen
Sari Lapinleimu flyttade till Utö då hela Finland övergick till distansarbete under vårvintern då coronaviruset kom.

Numera bor hon inte ensam. Efter ett och ett halvt år flyttade sambon Jyrki Lehtimäki in i lägenheten som är både deras hem och kontor.

– Vi bor hyfsat kompakt, säger Lapinleimu och ser sig runt i köket som också får fungera som arbetsrum.

Lapinleimu har varit frilansare och företagare i nästan hela sitt liv. Under firmanamnet Reklaami- ja propagandakonttori Tuuma & Toimi jobbar hon med marknadskommunikation för kunder på fastlandet och i skärgården.

Hon skriver till exempel texter för broschyrer och webbsidor, tidningsartiklar, marknadsföringsbrev och pressmeddelanden. Det är också hon som har hjälpt Öjar utveckling att marknadsföra de lägenheter på Utö som blir lediga under de närmaste månaderna.

Utö har fibernät och nätförbindelserna är utmärkta, och det är främst tack vare militären som hade en bas på Utö fram till 2005 och infrastrukturen byggdes ut under deras närvaro.

– Jag flyttade ut precis då Nylands gränser stängde och hela Finland övergick till distansarbete. Tidpunkten för mig kunde inte ha varit lämpligare, säger Lapinleimu som ville jobba med mindre stress och i egen takt.

Smått och exklusivt

Sitt levebröd får hon, precis som många skärgårdsbor, från många olika källor. Lapinleimu har en tanke att, tillsammans med Lehtimäki, utveckla en småskalig upplevelseturism som i bästa fall skulle gynna också öns andra serviceföretagare både på Utö och på de närliggande öarna.

För det har de tagit bifirmanamnet Löytöretkeilytoimisto Havahdus (fritt översatt Upptäckarresebolaget Uppvakning)

– Det är inte fråga om turismrally, tvärtom. Det ska vara exklusiv service för små grupper, och med exklusivt menar jag att man ska stanna upp vid det som är autentiskt och unikt för skärgården, till exempel fisket, naturen, lugnet och tystnaden, poängterar hon.

En utmaning är att övernattningsmöjligheterna på Utö är begränsade. Men Lapinleimu säger att de ska jobba utgående från det som redan finns att tillgå.

Utö fyr sari LapinleimuTuuli Meriläinen
Utö är en värld för sig, men Sari Lapinleimu säger, att hon tagits väl emot och blivit en del av bygemenskapen.

Utö Handel, där det framför allt under sommaren behövs mycket arbetskraft, har varit en viktig plats för henne. Där jobbar hon regelbundet som inhoppare.

– Det har varit en genväg till att bli intagen i bygemenskapen. Jag har tagits väl emot av Utöborna.

– Man kan bo och trivas i skärgården på många sätt. De personer som flyttar till en gammal bygemenskap kan komma med nya synvinklar på saker och ting. Men det är minst lika viktigt att lyssna till dem som bott här länge – traditioner och historia är av stor betydelse, säger Lapinleimu som tycker att dessa två sidor borde komplettera varandra.

På Utö lever hon vad som själv kallar vardagslyx och reser sällan bort. Ibland blir det några dagars resor, oftast till Åbo eller huvudstadsregionen för att träffa familjen, vänner eller kunder.

– På Utö tar den introverta sidan överhanden, så det är bra att åka bort ibland. För då är det härligt att få komma tillbaka.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit