Förflytta dig till innehållet

Emilia från Kimitoön lär finska studerande svenska yrkesord – nätverket Svenska nu vill väcka intresse för svenskan

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Svenska. I juni 2022 godkände Finlands regerings ministerarbetsgrupp för kunnande, bildning och innovationer ett utvecklingsprogram för att utveckla och stärka undervisningen och inlärningen av det andra inhemska språket inom den grundläggande utbildningen och på andra stadiet.

Programmet består av åtta åtgärder som ska förverkligas åren 2022–2023 i samarbete med bl.a. Nätverket Svenska nu och Svenska Finlands folkting.

En av åtgärderna gäller stöd till svenskundervisningen inom yrkesutbildningen. En yrkesinriktad grundexamen på finska omfattar studier i det andra inhemska språket för endast ett kompetenspoäng.

Det finns behov av relevant material som läraren flexibelt kan använda sig av i undervisningen. Eleverna måste få förkovra sin yrkesvokabulär och få en insikt om i vilka situationer de kan behöva svenskan i yrkeslivet.

Svenska nu lanserade nyligen läromaterialet Mitt drömyrke, som består av videor där svenskspråkiga studerande vid olika läroanstalter berättar om sina studier och sina blivande yrken.

Till videorna finns hörförståelseuppgifter och olika slags övningar som eleverna kan göra för att öva sitt yrkesspecifika ordförråd. Materialet innehåller också en helhet om Svenskfinland och finlandssvenska dialekter.

Eleverna kan lyssna på studerande, som är hemma från olika delar av landet, berätta om sina hemorter.

En av personerna i materialet är Emilia som studerar till barnmorska vid Yrkeshögskolan Arcada i Helsingfors. Hon berättar att studierna består av såväl teoretiska studier i människokroppens anatomi och fysiologi som av praktiska övningsdagar på campus.

Den största utmaningen i studierna har varit finska språket, men hon säger sig ha fått bra övning under praktikperioderna.

Emilia är hemma från Kimitöns kommun och hon berättar att hon uppskattar lugnet och friheten i skärgården. Efter studierna vill hon jobba i förlossningssalen på ett sjukhus.

Finska statsmaktens utvecklingsprogram för andra inhemska språket är ett välkommet initiativ.

Nätverket Svenska nu vill uppmuntra finskspråkiga elever att våga använda den svenska de kan och erbjuda dem upplevelser som väcker intresset för språket.

Vi hoppas att vårt nya läromaterial ger finskspråkiga elever nya insikter om språkkunskapernas betydelse i arbetslivet och hur mycket de har gemensamt med Emilia och andra svenskspråkiga finländare.

Mikael Hiltunen
Projektchef
Hanaholmens Svenska nu-nätverk

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit