Förflytta dig till innehållet

En fläkt av Istanbul i Åbo centrum – den här speciella rätten är Serdars nisch

Annina Suominen
en man
Serdar Dirihan öppnade en restaurang på paradplats i Åbo. Bakad potatis är hans nisch, inspirationen kommer från Bosporens stränder i Istanbul.

Ugnen är varm och de stora potatisarnas skal börjar mörkna rejält. Efter en tid i 200 graders värme är det dock inte skalen som räknas, utan innehållet.

Serdar Dirihan tar ut dem är de perfekta inuti – mjuka och gula.

Dirihans restaurang Leonosa öppnade på paradplats i Åbo centrum, det vill säga på Eriksgatan på gatunivå, därifrån Bean Bar nyligen flyttade ut.

Restaurangen har tidigare funnits i köpcentret Mylly i Reso.

– Men mitt syfte var alltid att öppna en restaurang i centrum, säger Dirihan.

Han börjar fylla en av potatisarna med smör och ost.

– De som har besökt Istanbul, speciellt vid Bosporen, minns säkert den här rätten. Det är turkiska kumpir, street food som säljs i Turkiet.

potatisAnnina Suominen
Den här potatisen har fyllts med finsk lax. Alla potatisar fylls också med ost och smör.

Kumpir kräver sin knöl, ofta väger den till och med över ett halvt kilo.

Det är frågan om en speciell sorts potatis som växer i sandig jord i Turkiet, Egypten och ibland Israel. Dirihan har importerat ett stort lass potatisar.

– Men huvudingrediensen är protein. Jag har lax, räkor och kyckling. Kunden får välja ett alternativ och en tallrik med sallad från vårt salladsbord hör också till.

Att kumpir kräver gott om protein i Finland är ett faktum – det går hem hos finländarna där många inte gärna bara fyller magen med kolhydrater, enligt Dirihan. Osten är av sorterna edamer och mozzarella.

potaisAnnina Suominen
Potatisarna bakas i en speciell ugn och skärs sedan upp och fylls.

Dirihan har en lång erfarenhet av restaurangbranschen. Innan flytten till Finland jobbade han på olika pizzarestauranger i Michigan i USA.

Han planerade först att starta en pizzeria i Finland men valde i stället att satsa på bakad potatis då det redan finns så många som säljer pizza i Åbo.

– Jag säljer också varma smörgåsar och våfflor. Tanken är att ha butiken öppen också på kvällarna, så att till exempel studerande kan komma och äta nattmat här.

salladAnnina Suominen
Till den bakade potatisen serveras sallad.

Intervjun gjordes förutom av ÅU:s reporter av Amel Muktar och Sophie Wahlroos, praoelever från S:t Olofsskolan.

Intresserad av att läsa fler ÅU-artiklar? Första månaden bara 1,00 €! Klicka här.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit