Förflytta dig till innehållet

En lekfull stad

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Tack Markku Wilenius, professor i framtidsforskning vid Åbo universitet, för den förtjänstfulla kolumnen i Turun Sanomat 16.1.2018! Ni uppmanar alla Åbobor att komma med i leken.
Jag anmäler mig! ”Vi skall med iver jobba för att göra bilden av Åbo piggare” (Fritt översatt från TS). Jag är helt av samma åsikt!
Att leka är roligt. Leken har ingen speciell målsättning. Med den försöker man inte komma någon vart. Att leka är ett tillstånd, sinnestillstånd. Ni frågar, vilken är den formel med vilken staden kunde locka människor för att leva och arbeta. Träffande konstaterar ni att vi behöver lekfullhet, utnyttjande av kreativitet av olika slag och mod att göra annorlunda. Staden bör erbjuda för människorna angelägna lösningar. Detta är – märkligt nog – dessutom produktivt. Välmående är således lönsamt.
Åbo är verkligen en unik stad. Lämpligt stor. Hanterbar. Hemtrevlig. Som dragplåster sökes mera karaktär och lekfullhet. Om jag tolkar det rätt, så behövs mod att satsa på det personliga och säregna, just för Åbo anpassade lösningar.
Åbo håller på att fatta beslut om en ny bro mellan Hirvensalo och Uittamo. Nu tar jag mig friheten att presentera visioner om lekfulla, kreativa och skapande alternativ. I stället för att Åbo förstör sin unika havsstrand och sina Natura- och naturskyddsområden så gör vi av Uittamostrandområdet (Augumentssparken) ett uterum för Åboborna.
Färdig finns redan Uittamo danspaviljong, onekligen en av Finlands finast placerade danspaviljonger. Färdig finns fem kilometer från centrum Ispois badstrand och vinterbadarcentrum. Färdig finns Saaristomeren soutajats rodd- och paddlingscentrum. Färdig står kulturhistoriska ståtliga Ispois herrgård. Och färdigt finns fantastiska Katrinedals Natura- och naturskyddsområde med sina näktergalar, rådjur, grävlingar och naturstigar.
Katrinedal erbjuder tystnad och lugn, lyxartiklar i dagens värld – gratis! Låt oss göra Augumentsparken till ett levande och självklart rekreationsområde för alla Åbobor med kvalitativa lekplatser för barn, picknickområde med grilltak, konsertestrad, frilufts-konditonssal, minigolfbana, tennisplaner – endast himlen sätter gräns för kreativiteten!
Från Aura åns strand kunde en led för lättrafik byggas som följde å- och havsstranden. Med buss kommer man redan nu ända fram.
I Markku Wilenius nuvarande hemstad Sydney har man fäst mest uppmärksamhet vid att utöka de trivsamma, offentliga områden, där ”folk verkar samlas”. Dagens värld behöver allmänna områden, ”trivsamma och grönskande hörn”.
Leken är tolkad som ett vitt begrepp för människans bästa tillstånd, ingen prestation. En lätt känsla av att bara få finnas till, grunden för nya tankar och innovationer. Det är vila mitt i all stress. Och det är – tro det eller ej – det mest produktiva.
Outi Ruohola
InterPlay-ledare

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit