Förflytta dig till innehållet

Flera produkter med matrin återkallas nu från marknaden

Skärmdump/Universitetets apotek
En tablettburk.
Bland annat D-vitamin med smak av salmiak återkallas.

Livsmedelsverket har fått information om fyra olika preparat som innehåller för mycket lakritsextrakt, det vill säga matrin. Produkterna, som säljs på apotek, har återkallats från marknaden.

De aktuella produkterna är Minisun Super Defence Sinkkiasetaatti Vadelma-lakritisti med bäst före datum 16.9.2023 och 3.12. 2023. Preparatatet säljs i förpackningar med 30 tabletter. Dentiplus lakritsi 180 tabletter, bäst före datum 2.8.2024, Musta Aurinko vahva 50 µg, 90 tabletter, bäst före datum 22.9.2024 och YA D-vitamiini Salmiakki 200 st, tuggtabletter med bäst före datum 28.12.2023. Alla produkterna är tillverkade av Pharmia.

Matrin förekommer naturligt i vissa växter och används även som växtskyddsmedel. För matrin finns det inte någon riskvärdering eller något godkännande på EU-nivå och därför kan man inte garantera att livsmedel som innehåller ämnet i fråga är säkra.

Orion meddelade i början av månaden att kosttillskottet Devisol Salmiakki återkallas från marknaden.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit