Förflytta dig till innehållet

Gammalt hus i Dalsbruk får snart nytt liv

Köparna får påverka. Därför har Tommy Sorsa låtit bli att slå fast alla planer eller bilda bostadsbolag ännu. Men snart börjar det vara dags att fatta beslut så arbetet med att riva invändigt kan börja på allvar.


Om ett år kan Dalsbruk ha ett tjugotal nya lägenheter, i det gamla 1800-talshuset Slaggis. Det är den lokala byggentreprenören Tommy Sorsa, eller rättare hans bolag Sorsas fastigheter, som nu ensam äger huset och som i går av en mäklare fick höra att det är så unikt att lägenheterna alldeles säkert kommer att gå åt.
– Min avsikt är också att renovera så att huset inte liknar någon vanlig betongbunker utan får hålla sin stil. Dessutom har Museiverket sina krav, som säkert kan vara ganska strikta, säger Sorsa.
Invändigt säger han att största utmaningen blir att åstadkomma ljud- och brandisolering enligt dagens krav.
– Allt ska rivas ända intill stenväggarna, som är raka och stadiga. Gärna skulle jag också ta fram de Y-formade skorstensstockarna. Genom att mura dem i Y-form kunde två eldkanaler ledas ut i en och samma skorsten, så det behövdes bara tre sådana i stället för sex.

Stadiga väggar

Husets väggar är murade av slaggsten, som förr var en biprodukt vid järnframställningen i Dalsbruk. Det gav huset namnet Nya slaggbyggningen, men då kommunens ungdomsgård flyttade in här blev namnet förkortat till Slaggis.
– Ännu på 1980-talet bodde det människor i huset. Sedan har ungdomsgården, styrketränare och en orkester hållit till här. Nu är huset tomt. Jag hoppas redan i höst komma i gång med ombyggnaden, men det förutsätter att minst 30 procent av lägenheterna är sålda, säger Sorsa.
– Nu ska vi göra en ritning som handlar om maximalt antal lägenheter, cirka 20, i tre våningar. Mäklaren som i går var ut för att se på huset sade att han själv vill han ha en eller kanske två. I gavlarna blir det loftlägenheter, säger Sorsa.

Köpte hus i Äänekoski

Sedan tidigare har han köpt och renoverat en kasern i Sabbels i Dalsbruk, och nyligen har han också köpt fyra radhus i Äänekoski i mellersta Finland.
Hur kom det sig?
– Jag råkade på en mäklares sajt se att en bank bjöd ut de fyra radhusen för 10.000 euro. Förra ägaren hade gått i konkurs. Jag ska renovera alla fyra radhus. Eftersom Stora Enso ska öppna en ny fabrik där med 3.000 anställda så ska det väl gå att få hyresgäster, tror Sorsa.
I övrigt har den senaste tiden för hans del handlat om takbyte på hälsostationen i Korpo, och ny brädfordring på Hulta daghem i Dalsbruk. Sorsas Byggeri har nu tre anställda.
På Slaggis gårdssida, på berget vars andra sida tillhör Hulta daghem, planerar Sorsa ett cirka 100 kvadratmeter stort servicehus med bland annat bastu.
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit