Förflytta dig till innehållet

Hangö stad får betala för bärgad trålare i Lappvik – nu ska ägaren sökas

Det kostar Hangö stad tiotusentals euro att göra sig av med den tillsvidare herrelösa trålaren.

I samband med att Port of Lappvik Ab utvecklar hamn- och varvsverksamhet på SSAB:s gamla fabriksområde i Lappvik har en övergiven trålare kommit i vägen.

Skrottrålare uppdragen på strand i Lappvik.Johan Berg
Det var inget litet projekt att bärga trålaren som vägde närmare 100 ton i sitt sjunkna tillstånd.

På Strömudden, i närheten av ett område som Port of Lappvik arrenderar av staden, har funnits en trålare som sjunkit. Trålaren har betraktats som avfall som bör avlägsnas på ett behörigt sätt.

Det är i första hand trålarens ägare som borde ansvara för detta och för de kostnader som uppstår. I andra hand är det kommunen som svarar för dessa kostnader.

Den sjunkna trålaren har varit en miljörisk på grund av eventuella oljeutsläpp. Trålaren har också enligt stadens uppgifter varit ett intressants besökmål för ungdomar. Därför har det varit motiverat att avlägsna trålaren så fort som möjligt. Staden har dock överlåtit detta till Port of Lappvik.

De totala kostnaderna för att avlägsna trålaren, vars vikt under bärgningen uppskattades till närmare 100 ton, har varit nästan 70 000 euro inklusive moms.

Miljöbrott?

Polisen utreder om det i fråga om den sjunkna trålaren är fråga om ett miljöbrott.

Staden har möjlighet att kräva kostnaderna för trålarens avlägsnande av trålarens ägare. Just nu har staden inte vetskap om vem som äger trålaren.

Stadsstyrelsen i Hangö beslutade i måndags att Hangö stad betalar fakturan för avlägsnandet av trålaren.

– Ärendet faller på kommunen. Det är ett otyg med sådana här problem som kommunen får åtgärda. Det gäller att börja jaga ägaren för kompensation, säger stadsstyrelsens ordförande Sture Söderholm, SFP.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit