Hangöregattan är Hangöbornas julafton
På veckoslutet ska en av Finlands största segeltävlingar åter igen äga rum i Hangö. Evenemanget uppstod när Åboborna och helsingforsarna ville segla ikapp och Hangö råkade vara på passligt avstånd mellan städerna, berättar arrangörerna.
Hangöregattan äger rum 6–7 juli och är ett traditionellt seglingsevenemang. Arrangörerna är Ekenäs Segelsällskap (ESS), Hangöudds Segelsällskap (HUS) och Hangö Segelförening (HSF).
SPT har talat med tre personer som berörs av Hangöregattan och alla tre tycker att evenemanget är väldigt viktigt för Hangö.
Mikael Lindqvist och Kalle Niemi vid HSF berättar att Hangöregattan är det klart största evenemanget i Hangö och i år medverkar 280 båtar och 1 000 seglare.
– Evenemanget lockar många andra än de som endast vill segla. Det gör att evenemanget har en stor kommersiell potential, säger Niemi.
Niemi berättar också om evenemangets anor som en sträcker sig flera hundra år tillbaka.
– På 1800-talet ville Åboborna och Helsingforsbo segla ikapp och Hangö var en utmärkt mötespunkt för segeltävlingar, säger Niemi.
För Niemi och Lindqvist är regattan någonting som de jobbar med hela året. Niemi säger att arrangörerna hela tiden tänker på minst tre regattor när de arbetar.
– När vi jobbade med det här årets regatta så måste vi också tänka på regattorna år 2019 och år 2020. Det är viktigt för att kunna förbättra tävlingarna, säger Niemi.
Lindqvist säger att regattan är lite som hangöbornas julafton och enligt honom tycker folk mer om regattan än om midsommaren. Efteråt blir det lugnt igen.
– Efter regattan kan man se att Hangö återgår till att vara en lugn sommarstad, säger Lindqvist.
Bodil Malmlund jobbar på Restaurang Makasiini i Östra Hamnen i Hangö. Hon hoppas att många turister hittar till restaurangerna.
– Vi hoppas att vi får mycket människor hit till Hangö och att alla restauranger är fulla under regattan. Seglingsevenemanget är ju ett av Finlands största, säger Malmlund.
Malmlund har själv seglat i regattan. Det var på en 1970- talet i en Göteborgseka. Där medverkade hon som gast (besättningsman som utför manuellt arbete).
– Men det har nu bara en gång blivit att medverka i tävlingen. Jag har inte varit med sedan 1970- talet.
John Eriksson/SPT
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.