Förflytta dig till innehållet

Här får man bygga stort – nytt bostadsområde på Rosalalandet nu klart för försäljning

Arkiv/Emilia Örnmark
Bild av en förbindelsebåtsbrygga och land fotat från fartyg
En sjöresa från Kasnäs. Det nya bostadsområdet finns en bit uppåt från stranden till vänster om kajen på bilden.

Ett bekant dilemma är att det råder brist på året om-bostäder på Hitis och Rosala i Kimitoöns skärgård. Kyrkosundsskärs pensionärsbostadsstiftelse (ägaren av serviceboendet Solglimten i Hitis) drar sitt strå till stacken genom att på sin mark vid färjfästet i Rosala planera ett helt nytt bostadsområde. Det här kunde ÅU berätta om i våras.

Det undantagslov som då var aktuellt har Kimitoöns kommun beviljat och stiftelsen är nu redo för att börja förhandla om försäljning av tomterna.

– Nu undersöker vi hur vi kan få byggandet till stånd. Vi försöker göra så att stiftelsen har kvar bestämmanderätten. Vi säljer inte ut hela området till någon större aktör, säger Paula Wilson, stiftelsens ordförande.

Dock kan det bli aktuellt att anlita en fastighetsförmedlare. Genom processen har man också haft hjälp av en planerare.

LÄS OCKSÅ

Just nu funderar stiftelsen bland annat över hur mycket man som mark- och projektägare ska göra klart på tomterna på förhand innan man säljer.

– En väg måste byggas, det står klart. Men vi kanske börjar med att bygga väg bara till några tomter, det beror på hur snabbt de går åt, säger Wilson.

glesare skogsområde med höga tallatArkiv/Emilia Örnmark
Än så länge består bostadsområdet främst av skog.

Inga seriösa intresseanmälningar ännu

Enligt Wilson har folk varit i kontakt gällande projektet, men några seriösa intresseanmälningar har man inte tagit emot än.

Priset för tomterna har stiftelsen inte slagit fast, men grundat på en uppskattning av en fastighetsförmedlare kunde det komma att handla om tio euro per kvadratmeter (utan kommunalteknik). För den minsta tomtstorleken på 5 000 kvadrat skulle det alltså handla om 50 000 euro.

– Det här är väldigt öppet ännu, säger Wilson.

dam med skogbakgrundArkiv/Emilia Örnmark
Stiftelseordförande Paula Wilson.

Åtta tomter med stor byggrätt

Det tänkta bostadsområdet är ungefär åtta hektar stort och löper som en smal remsa från stranden längs med Norrfjärdsvägen till korsningen där man tar mot Hitis eller mot Rosala.

karta över en större holmeMapcreator/Emilia Örnmark
Det nya bostadsområdet (markerat med gult) finns intill färjefästet på Rosala/Hitis.

De åtta tomterna kunde vara 5 000 – 7 200 kvadratmeter stora med en byggrätt på 380 kvadratmeter. Wilson poängterar att byggrätten är ganska stor, om man jämför med de 200 kvadratmeter som brukar gälla för fritidshus.

– Här finns plats också för företagsverksamhet. Vi hoppas ju att det här hämtar befolkning hit och barn till skolan i Rosala, säger Wilson.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit