Förflytta dig till innehållet

Hoppet vinner i Eris höst

Carina Holm

”Hit to Cabbaret”. Dansteater Eris succéföreställning visas i Åbo och på nationaloperan i Helsingfors i höst. På scenen syns musikerna Lise Hummel och Gertrud Stenung, och dansarna Tiina Lindfors, koreograf, manusförfattare och regissör, Lassi Sairela, Toni Laakkonen och Eeva Soini. Foto: Carina Holm

Till och med den 15 september uppför dansteater Eri sammanlagt åtta föreställningar av kabaréföreställningen ”Hit to Cabbaret” i Åbo i koreografi och regi av Tiina Lindfors.

Föreställningen är tillbaka i Åbo efter ett gästspel i Kulturhuset i Stockholm i april.

Tiina Lindfors säger att det var en fantastisk möjlighet att få uppträda där.

– Alla föreställningar var så gott som slutsålda och vi fick stående ovationer varje gång.

– Vi var i Stockholm strax efter terrordådet på Drottninggatan, då en stor varubil körde på människor. Som manusförfattare och regissör har jag möjlighet att gå in och ändra i föreställningen och vi ändrade slutscenen med anledning av tragedin i Stockholm. Det skulle jag inte ha trott, men nu gäller slutscenen Åbo efter det kollektiva trauma som vi har upplevt här nyligen.

En skadad person ligger på scenen och hjälps ut av en annan, som nu symboliserar polisen i Åbo. Lindfors betonar att det ligger mycket symbolik i föreställningen.

– Föreställningen handlar bland annat om okuvlighet. Den skadade personen kommer in och deltar i slutdansen. Hoppet vinner.

Föreställningen handlar också om en liten teater som kämpar för sin överlevnad.

– Man kan dra paralleller till kulturen, idag finns det många kulturarbetare som inte kan försörja sig på sitt yrke.

Dansteater Eri vill vara en motkraft till det som Lindfors beskriver som den stökiga massunderhållningen, där kvaliteten ofta får ge sig på bekostnad av mängden.

– Vi vill vara en drivkraft som trots kabaréns snabba vändningar för fram viktiga budskap. Vi vill lyfta fram konsten, minoriteter och skönheten. Ett tema är den strypta tvåspråkigheten i vårt land.

Den svenska musikerduon Lise Hummel och Gertrud Stenung från Stockholm står för musiken i kabarén.

Efter föreställningarna i Åbo uppförs ”Hit to Cabbaret” på Nationaloperan i Helsingfors, där det blir en matinéföreställning i operans Almisal den 23 september klockan 14.

Dansteatern Eri är också med i det nationella projektet Konsttestarna, där alla åttondeklassare i Finland bjuds på två kulturupplevelser, en i hemtrakterna och en i Helsingfors inklusive transporter.

Lindfors kallar projektet briljant.

– Det är ett omfattande projekt med träffar med våra dansare och skolornas elever både före och efter själva föreställningen. Det blir en dialog med unga människor, där vi också bakar in deras koreografier i vår föreställning ”Sata lasissa – rakkauden viiltoja”, som består av korta berättelser ur människans liv, från ungdomens glöd till smärtan i att ta avsked.

Eri räknar med att omkring 800 unga kommer att se föreställningen på dagtid. Samma föreställning visas också på kvällstid under perioden 6.10–12.12.

Under hösten hinner dansteatern också samarbeta med Åbo filharmoniker inom ramen för Konsttestarna. Hector Berlioz ”Symphonie Fantastique” uppförs som elva dagsföreställningar med koreografi av Eeva Soini och Lassi Sairela från Eri.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit