Förflytta dig till innehållet

Inbördeskrig på Sjöhistoriska klubben i Dalsbruk

Hårda tider. På bilden skyddskår i Vreta 1918. Foto: Sagalunds arkiv


På Sjöhistoriska Klubben i Dalsbruk blir det onsdagen den 11 oktober klockan 18 berättelser om inbördeskriget och Åboland. Gustav Wickström från Åbo har intervjuat folk och kommer att senare i höst ge ut en bok om ämnet.
Svallvågorna från den ryska revolutionen svepte i början av 1918 in också över Åbolands skärgård. Medan ryssarna retirerade, landsatte svenskarna och tyskarna soldater på Åland. Många skärgårdsbor, som ville ge sitt stöd åt den vita sidan, sökte sig till Vårdö där de fick vapen av tyskarna. I långslädar åkte de sedan över svaga vårisar för att möta de röda kompanier som hade sänts ut från Åbo.
Efter blodiga strider i Korpo och Nagu drog sig rödgardisterna tillbaka på isbrytaren Murtaja. När den stoppades av en tysk kryssare på Gullkrona fjärd, flydde de över isen till Dalsbruk.
Bland annat de här händelserna tar Wickström upp.
Sjöhistoriska klubben möts i museets hus bakom biblioteket.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit