Förflytta dig till innehållet

Galleri: Informationssamhällets lämningar modifieras

Återskapade och sammansatta föremål.


Gamla Rådhusets galleri
Tiina Raitanen, Altered Positions, 13.1.-18.2.2018
 Att använda sig av upphittade föremål är rätt vanligt inom samtidskonsten. Tiina Raitanen (f. 1983) gör också det, men hennes sätt att göra det avviker från det vanliga.
Raitanens verk i utställningen ”Altered Positions” genomsyras av urbanitet och industrialism.
Hon använder inte föremålen hon hittar som sådana, men hon modifierar dem inte heller, utan snarare återskapar dem i helt nya sammansättningar genom avgjutningar och kombinationer.
De upphittade föremålen har redan tappat sin ursprungliga funktion då Raitanen plockar upp dem. De blir till fossiler från ett förflutet.
Detaljerna ser bekanta ut, men var hör de hemma? Är det en gammal leksakspistol eller en klädhängare?
Verkens titlar antyder de upphittade föremålenas ursprung. Pasila ja Vallila är gjord på metallskrot och bronsavgjutningar av förmål upphittade i Böle och Vallgård, medan Without a Bucket är en bronsavgjutning av ett handtag till ett plastämbare.
Utställningen väcker tankar om människans inverkan på sin omgivning och spåren vi lämnar efter oss. Våra verktyg förändras i en rasande takt, samtidigt som vi skapar mer information än någonsin.
Vad kommer att hända med all materia och all information? Kommer någon överhuvudtaget att förstå vad allting betyder och vad vi använt det till?
Julia Nyman

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit