Förflytta dig till innehållet

Inga allvarliga olyckor till sjöss i somras

Patrullbåten PV 280 i Pärnäs. ÅU-foto

Västra Finlands sjöbevakningssektion har publicerat sin statistik för sommarmånaderna juni–augusti. Sammanlagt hade sektionens olika enheter 446 sjöräddnings- och assistantuppdrag.
Antalet är ungefär detsamma som i fjol då man hade 468 uppdrag.

Majoriteten av utryckningarna gjordes under veckosluten mellan klockan 12 och 20 då antalet båtar i skärgården är som störst.
Incidenterna berodde främst på tekniska fel i båtarnas maskiner eller styranordningar och på grundstötningar till följd av navigationsfel och bristande sjömanskap.

De allvarligaste incidenterna inträffade i juli i Åbolands skärgård. Den 2 juli körde en segelbåt på grund och var i fara att sjunka nära Märraskäret i Hitis skärgård. Båten fastnade på grund och började ta in vatten. Ingen av de fem lettiska medborgare som var ombord skadades och segelbåten kunde bogseras till Kasnäs.

Den 12 juli föll en man överbord vid Vandrock i Nagu efter att fått segelbåtens bom i huvudet. Han räddades av en patrullbåt från Susiluotos sjöbevakningsstation som råkade befinna sig i närheten.
Samma vecka började motorn i en båt brinna. Branden släcktes snabbt och båten kunde bogseras i hamn.

I Kvarken sjönk en motorbåt efter att ha kört på grund utanför Ritgrunds fyr. Två vuxna och sex barn evakuerades från båten innan den sjönk.

Sjöbevakningsstationen i Pärnäs. ÅU-foto

Sjöbevakningen gjorde också flera rutinkontroller av båtar och båtförare. Sammanlagt registrerades 158 sjötrafikförseelser och 53 fall av roderfylleri.

Västra Finlands sjöbevakningssektion omfattar havsområdet från Hangö till Kemi.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit