Förflytta dig till innehållet

”Ingen hyr lägenhet till oss”

Ahmed Zaidan. Foto: Emma Strömberg.

Ahmed Zaidan, journalist och poet från Irak, har sökt efter en ny lägenhet i Åbo redan en längre tid utan napp. Han upplever att han alltid är lägst på listan för potentiella hyresgäster.
Zaidan berättar att till och med när han på våren var intresserad av en lägenhet på Martinsgatan fick han den inte, trots att han var enda sökande.
– Hyresvärden sade att hon ville vänta tills studerande kommer på hösten, berättar Zaidan.

Han upplever att det bara har blivit svårare att få lägenhet de senaste åren, och han är rädd att knivattacken för ett par veckor sedan ytterligare förvärrar situationen. När Zaidan fick asyl för tre år sedan var det lättare att få lägenhet, men nu när han velat byta till en billigare har det visat sig vara väldigt svårt.

– Det är ett stort problem och många vänner är i samma situation.

Liksom Zaidan har Bahaulddin Rawis erfarit att hans namn genast stänger dörrar. De senaste två månaderna har han nästan dagligen sökt lägenhet i Åbo men ingen hyresvärd har ännu valt honom som hyresgäst.

– Det är en väldigt problematisk situation. Jag förstår inte, jag har jobb och uppehållstillstånd, men ändå är det omöjligt att få en lägenhet, säger Rawi.

Situationen är så desperat att det har uppstått en svart hyresmarknad där invandrare förmedlar lägenheter till andra invandrare. Zaidan berättar att i Åbo tar mellanhänderna 500 euro och i Helsingfors 1000 euro.

– Det är olagligt, men det är ett symptom av ett orättvist system som upprätthålls av negativa stereotypier. Det är ofta enda sättet att få en lägenhet, konstaterar Zaidan.
Han tillägger att det är ett problem att det skapas en segregerad marknad för minoritetsgrupper.

Men den svåra bostadssituationen bidrar också till boendesegregationen i Åbo. Det är lättare för personer med invandrarbakgrund att få lägenhet i förorter där det redan finns många andra invandrare.

– Hyresvärdarna i t.ex. Kråkkärret och Laustis har erfarenhet av att hyra till invandrare, medan det är nästan omöjligt att få lägenhet i centrum. Det här bidrar ännu mer till segregeringen.

När Zaidan ska fotograferas frågar han om jag tror att situationen kommer att förändras.
– Vad kan göras för att förbättra situationen? Det är en väldigt viktig fråga för det är ett stort problem, säger han allvarligt.

En ny studie som gjort vid Åbo Akademi visar att män med arabiskt namn har mycket svårare än andra grupper i samhället att få en hyreslägenhet. Läs artikeln om studien här.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit