Förflytta dig till innehållet

Inrikesminister Ohisalo skakad av Forsbyfallet: ”Det här var en exceptionellt ryslig nyhet”

Mikael Sjövall/SPT
blond inrikesminister i munskydd

Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) och polisöverdirektör Seppo Kolehmainen lyfte fram de ungas illamående på en presskonferens på onsdagen.

Presskonferensen motiverades av det så kallade Forsbyfallet, som för närvarande behandlas i Helsingfors tingsrätt. Tre vid tidpunkten 16-åriga pojkar står åtalade för mordet på sin kompis i Forsby i Helsingfors.

— I det här jobbet får man höra allt möjligt, men det här var en exceptionellt ryslig nyhet. Jag vill framföra mitt djupaste deltagande till de anhöriga, säger Ohisalo.

— Man börjar fundera kring vad det är som leder till den här sortens dåd. De borde inte ske, säger Kolehmainen.

Unga mår allt sämre

Både inrikesministern och polisöverdirektören analyserade situationen och redogjorde för de åtgärder som finns och planeras för att råda bot på den.

Enligt dem mår största delen av de unga bra, trots coronakrisen. Men det finns också en minoritet som mår allt sämre och som riskerar att bli utslagen för gott.

Enligt Ohisalo finns det ungdomar som mer eller mindre försvunnit ur skolsystemet sedan skolorna övergick till distansarbete i fjol våras. Dessutom har våldet mellan barn och deras föräldrar ökat.

Coronakrisens följder syns också i brottsstatistiken. Antalet narkotika-, vålds- och egendomsbrott där den misstänkta är minderårig har ökat sedan krisen började.

Kolehmainen lyfter fram polisens myndighetssamarbete och ankarverksamhet för att råda bot på det ökade illamåendet bland de unga.

— Ankarverksamheten har utvecklats under coronakrisen.

Ankarverksamheten viktig

Även inrikesministern lyfter fram ankarverksamheten. Men dessutom påpekar hon att det på olika orter i Finland finns olika modeller som har visat sig fungera. Alla de här modellerna bör utvecklas vidare.

Ankarverksamheten är ett myndighetssamarbete som strävar efter att ingripa i riskungdomars liv så tidigt som möjligt.

Ohisalo påpekar också att polisen fått ökade resurser två år i rad och att en del av de här resurserna ska användas för att hjälpa barn och unga som riskerar att bli utslagna.

— Men tilläggsresurser behövs på fler ställen, inte bara hos polisen, men också hos barnskyddet. Det här är något som regeringen är överens om, säger hon.

Vill ha informationsutbyte

Kolehmainen tror att bättre informationsutbyte mellan myndigheterna skulle leda till förbättringar.

— Om där finns några hinder, till exempel inom lagstiftningen, så borde de lösas. Vi behöver ett fungerande informationsutbyte mellan myndigheterna för att hjälpa barn och ungdomar, säger han.

Henri Forss/SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit