Förflytta dig till innehållet

INSÄNDARE: Ensidig bevakning av rektorsavsättningen

Bortsett från ett par ledare (till exempel 2.10. och 4.11) har ÅU under höstens lopp haft tämligen ensidig bevakning av den för Akademin sorgliga historien om hur man sparkar en rektor.

Såvitt jag sett har ÅU haft endast en artikel av tiotals, där andra än de aktivt kritiska mot von Wright uppmärksammats. Detsamma gällde rapporteringen om Södertörn, där jag råkar känna till rakt motsatta berättelser om von Wrights ledarskap. Och där jag vill framhålla att hon inte ens ställde sig till förfogande för en förlängd period som rektor.

I tisdags kom så ett helt uppslag av dementier, rubricerade av Pia Heikkilä ”Svartmålning av Akademin”, mot den avsatta rektorns hittills enda längre intervju i Hbl 20.11, där hon på ett mycket sansat sätt gav sin syn på saken. Detta uppslag har inte gjort saken bättre. Både ÅU och Akademin framstår i ännu konstigare ljus – beklagansvärt för dem.

Professorn i statskunskap Kimmo Grönlund hade bland annat en mycket märklig uppfattning om förändrad praxis i kontokortsfrågan.  Med min 40-åriga erfarenhet av universitetsarbete och -praxis, hade jag svårt att tro att anställda först skulle betala ur egen ficka för till exempel resor – annat än för helt korta sådana, jämte mindre inköp. Så jag tog reda på saken.

Såhär är det för kontokortsinnehavarna: bara om man försummar allt och inte redovisar inom några veckor, så blir man personligen betalningsskyldig, och även då torde ÅA till en början kunna lägga ut för skulden. Det är pinsamt att det tycks föreligga missförstånd i denna fråga på Akademin, och ännu värre med desinformation.

En bit in i mediedrevet, som i tiden sattes igång av ÅU, undrade jag vad redaktör Pia Heikkilä hade för motiv att frossa i ”missnöjet på Akademin”.

Min hälsning till Pia Heikkilä är därför: belys olika sidor av härvan, gräv lite djupare i sanningen och håll dig själv neutral.  Och sluta bidra till att Åbo Akademi framstår som något slags råttbo. Det är Akademin inte.

Kerstin Smeds, professor emerita, Nagu/Pargas

Pia Heikkiläs svar på Kerstin Smeds insändare

Jag har inte haft andra motiv än att nyhetsrapportera kring ett faktiskt händelseförlopp vid Åbo Akademi. Alla intervjuade vid Åbo Akademi har varit representanter för något mer än sig själva (så som akademins fackföreningar, akademins styrelse eller universitetskollegiet).

Efter att ÅU i måndags på åu.fi och i tisdagens papperstidning gav utrymme åt nyckelpersoner vid Åbo Akademi att kommentera intervjun med Moira von Wright i HBL den 20.11 har flera andra medier följt vårt exempel: bland annat HBL (23.11 och 25.11) och Svenska Yle (24.11).

Rapporteringen om missnöjet vid Södertörn tog avstamp i resultaten av en medarbetarenkät vid högskolan år 2013, det vill säga under den period då von Wright var högskolans rektor. Resultaten visade på ett brett missnöje med högskolans ledning, inklusive von Wright.

Pia Heikkilä, reporter/nyhetschef

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit