Förflytta dig till innehållet

Insändare: Förbjud våldsamma extremiströrelser!

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

En ung kille får sätta livet till för att han har stått upp mot en demonstrerande högerextremist. Tyskland 1935? Nej, Finland hösten 2016. Tydligen har alla inte lärt sig något av historien.

I Sverige är situationen inte bättre. Lördagen den 30 september i år demonstrerar den nazistiska Nordiska motståndsrörelsen i Göteborg trots att många, inklusive riksdagsledamöter, fördömer deras rättighet att demonstrera.

Under de senaste åren har en oroväckande företeelse blivit allt vanligare i vårt land. Extremnationalistiska och nynazistiska rörelser har aktiverat sig för att ”rädda vårt land” och för att ”försvara kvinnornas trygghet” ute på gatorna. En gemensam faktor för sådana rörelser är deras hatretorik som rättfärdigas genom yttrandefriheten, fast deras utsagor ofta strider mot strafflagen och således är yttrandefrihetsbrott.

De högerextrema rörelserna säger att de vill skapa trygghet på gatorna, men det är just på grund av dessa motbjudande grupperingar som tryggheten har minskat. Det rapporteras hela tiden om fall av våldsbruk där en medlem av någon högerextrem rörelse har tagit ut sin aggression på någon person som inte delar hens åsikter. Nu måste vi få ett slut på det här organiserade våldet.

Extremiströrelsernas tillvaro kan inte längre rättfärdigas av samlingsfrihet. I föreningslagens 503/1989 3 § definieras förbjudna föreningar enligt följande: ”Föreningar som helt eller delvis kan anses vara militärt organiserade på grund av den lydnad som fordras av medlemmarna och medlemskårens indelning i truppformationer eller grupper eller beväpning är förbjudna.” Svensk Ungdom förundrar sig över att denna paragraf inte tillämpas i praktiken. De flesta nynazistiska rörelser uppfyller helt eller delvis den här definitionen och det finns därför mycket goda motiveringar för ett totalförbud. Det är dags att ta itu med dessa människofientliga hatrörelser och införa ett totalförbud!

Alexander Eriksson

Förbundsstyrelsemedlem
Svensk Ungdom

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit