Förflytta dig till innehållet

Insändare: S-gruppens goda gärningar blir dyra för skattebetalarna

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Det är både mänskligt och förståeligt att fela, men jag har nog ingen förståelse för vilseledande fakta.
Jag fick med posten S-gruppens kundtidning Yhteishyvä. Jag vet inte varför. På sidorna 71–72 berättas om den förnybara energin, som gruppen producerar.
”Då elpriset i början av 2000-talet visade en stigande trend funderade vi inom S-voima hur vi kan hålla utgifterna i schack” berättar S-Voimas vd Mikko Halonen.
I dag har S-gruppens vindkraftsbolag Tuuliwatti 131 vindkraftverk. Halonen fortsätter: ”Nu täcker vi nästan 60 procent av S-gruppens elektricitetsbehov med vår egen förnybara energiproduktion.”
Den energi som S-gruppens, det vill säga Tuuliwattis, 131 vindkraftverk producerar (i Salo, Björneborg, Siikainen, Kalajoki, Brahestad, Ijo, Simo, Torneå och Tervola) styrs till S-gruppens affärslokaler där den behövs för belysning, kylanläggningar och värme. Gruppen säger sig nu producera 60 procent av den energi som förbrukas.
Men det här stämmer inte.
All den energi som Tuliwatti producerar överförs till stamnätet för allmän distribution. I stamnätet kan inte Tuuliwattis elektricitet hållas isär från till exempel den elektricitet som produceras i kolkraftverk. Tuuliwatti, det vill säga S-gruppen, får för varje producerad megawattimme 83,5 euro.
Samtidigt köper S-gruppen sin elektricitet på den allmänna elmarknaden till rådande pris, som i allmänhet varit endast cirka 30 euro per kilowattimme.
Skillnaden, cirka 50 euro, är vinst för Tuuliwatti, det vill säga S-gruppen. Ett av landets mest lönsamma företag är Tuuliwatti. Dess vinstprocent har varit cirka 60 procent.
Alla skattebetalare bidrar via vindkraftssubventionen till den här furstliga vinsten för S-gruppen.
Halonens uttalanden hittas i kundtidningens uppslag under rubrikerna Gemensamt gott. Bästa platsen att leva på. Hundra gärningar för Finlands bästa.
Vi får hoppas att S-gruppens övriga gärningar för Finlands bästa blir betydligt billigare för skattebetalarna.
Esko Salmela
Dalsbruk

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit